Odbojkaši BiH večeras počinju borbu za plasman na EP

Muška seniorska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas započinje borbu za plasman na Evropsko prvenstvo.

Nakon završenih priprema u Lukavcu odbojkaši BiH spremni dočekuju nastupe na kvalifiakcijskom turniru u Skoplju, gdje će još nastupiti domaća selekcija i reprezentacija Turske.

U kvalifikacijama je trebalo da nastupi i selekcija Danske, koja je ujedno trebala biti i domaćin prvog kvalifikacijskog turnira. No, Danci su odustali od takmičenja i domaćinstva te će oba turnira biti odigrana u Sjevernoj Makedoniji.

Reprezentacija BiH s optimizmom dočekuje početak turnira, a u taboru bh. tima uvjereni su da mogu na kraju doći do druge pozicije i prvog plasmana na EP. Turska je, prema očekivanjima, favorit za prvo mjesto.

– Vidimo svoju šansu u tome što na Evropsko prvenstvo ide i pet najboljih drugoplasiranih reprezentacija iz sedam grupa. Mi smo i nepoznanica, sastav je novi i protivnici nemaju puno informacija o nama, dok smo mi gledali susret Sjeverne Makedonije i Bugarske. Svoju šansu upravo vidimo protiv Sjeverne Makedonije jer mislimo da nisu nešto više kvalitetniji od nas, iako su igrali Zlatnu ligu i plasirali su se na prošlo Evropsko prvenstvo. Imajući u vidu kvalitet naših reprezentativaca siguran sam da ćemo dati sve od sebe i mislim da ćemo biti veliko iznenađenje i da se prvi put plasiramo na Evropsko prvenstvo – kazao je selektor Ifet Mahmutović.

Prvi susret u kvalifikacijama odbojkaši BiH igraju večeras od 18 sati sa Sjevernom Makedonijom, dok se u utorak u istom terminu sastaju sa selekcijom Turske.

Slijedi dan odmora, a potom 14. januara novi susret sa Sjevernom Makedonijom, te 15. januara sa Turskom.


Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts