Od počeka godine u Federaciji BiH umrlo 78 beba!

U Federaciji BiH u prvih šest mjeseci ove godine umrlo je 78 dojenčadi, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Posljednji mjesec koji je Zavod obradio je juni i samo u tom mjesecu umrlo je 23 dojenčadi, a osmero djece je rođeno mrtvo!

“Živorođenim djetetom smatra se svako dijete koje pri rođenju diše i pokazuje druge znakove života kao što su kucanje srca, pulsiranje pupčane vrpce i jasni pokreti voljnih mišića. Ako dijete ubrzo nakon porođaja umre, prvo se registrira kao živorođeno, a zatim kao umrlo dojenče”, pojašnjavaju iz Zavoda.

Samo u Tuzlanskom kantonu u junu umrlo je njih 10.

O ovome se uglavnom šuti, budući da malo ko od doktora želi javno saopštiti da su djeca mahom umirala od srčanih anomalija jer u zemlji nemamo dječijeg kardiohirurga koji bi ih nakon ustanovljene anomalije odmah operisao, piše “Avaz“…

U BiH 22 godine nakon rata nije odškolovan nijedan dječiji kardiohirurg niti je u nekom od kliničkih centara ustanovljena klinika u kojoj bi se stvorili uslovi za rad dječijih kardiohirurga.

Jedini dječiji kardiohirurg koji je u Kliničkom centru u Sarajevu, uz mentorstvo doktora iz inostranstva, radio operacije kod djece napustio je BiH i trenutno radi u Norveškoj.

Related posts