Od metka do žive: Svaki peti građanin BiH posjeduje nelegalno oružje?

Stotine komada raznog oružja i velika količina metaka, mina, bombi, eksploziva pa čak i granata bili su u arsenalu naoružanja kojim su građani raspolagali do prošle godine, kada je postao plijen policijskih agencija. O velikoj količini oružja i municije koju posjeduju građani svjedoči izvještaj o radu Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH za 2016. godinu, koji je potpisao ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Podaci iz tog dokumenta idu u prilog procjenama da stanovništvo raspolaže sa oko 750.000 komada oružja zaostalog iz rata i da svaki peti građanin ima nelegalno oružje, piše “Glas Srpske”.

Zvanična statistika iz izvještaja pokazuje da je lani zaplijenjeno više stotina komada oružja i na hiljade komada raznih vrsta municije i minsko-eksplozivnih sredstava. MUP-u RS je, prema tim podacima, kroz redovne aktivnosti predato 390 komada oružja, 2.648 komada municije i eksplozivnih sredstava, dok je federalni MUP u 27 slučajeva oduzeo 27 komada oružja, 15 komada minsko-ekslozivnih sredstava, 4.605 komada municije i 1,9 kilograma eksploziva. Oružje i municiju prikupljala su i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, a najviše municije je predato u Posavskom kantonu – 12.091 komad. Na istom području je kroz kampanje i redovne akcije predata i jedna zolja.

Zanimljive rezultate prijavila je i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, čiji su pripadnici sproveli pet operativnih akcija. “U okviru njih je privremeno oduzeto 37 komada oružja, 3.259 komada metaka, 19 bombi, šest mina, deset kilograma eksploziva, 100 kilograma žive, tri tromblona i jedna granata”, navedeno je u izvještaju Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja. Mektić je naveo da su predstavnici institucija i njihovi partneri i prošle godine kroz radionice i druge aktivnosti ukazivali na potrebu podizanja svijesti građana o veličini problema nelegalnog oružja i minsko-ekslozivnih sredstava.

“Ministarstva unutrašnjih poslova na svim nivoima sprovodila su aktivnosti usmjerene ka smanjenju nelegalnog naoružanja i municije u posjedu građana, a sve s ciljem podizanja svijesti o negativnim stranama te pojave. Zbog toga je građanima data mogućnost dobrovoljnog predavanja oružja policijskim agencijama”, naveo je Mektić. U izvještaju je navedeno da je lani u BiH uništeno 4.969.700 komada municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te 788 komada oružja i 9,2 kilograma eksploziva. Najviše uništene municije odnosi se na Ministarstvo odbrane BiH.

Dio ukupne količine uništen je u julu prošle godine u okviru obilježavanja Međunarodnog dana uništavanja oružja.

Related posts