Obilježena godišnjica pogibije legendarnog komandanta Alije Miladina

okviru obilježavanja 26. godišnjice pogibije Alije Miladina, legendarnog komandanta borbene grupe Zelenih beretki Bosnae 3, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je danas cvijeće na njegov mezar na Šehidskom mezarju Kovači.

Komandant prve protivoklopne jedinice u BiH poginuo je 1992. godine na Vracama, na dužnosti komandira jedinice Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Stari Grad Sarajevo. Posthumno je 1994. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”.

– Naša obaveza je da trajno čuvamo sjećanja na naše heroje kakav je bio i Alija Miladin – rekao je ministar Fišo dodajući da sljedeće generacije trebaju nastaviti njegovanje tekovina herojske borbe Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a.

Ministar Fišo i premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj nakon toga prisustvovali su obilježavanju Dana šehida, te su položili cvijeće i odali počast svim šehidima i poginulim borcima na Šehidskom mezarju Kovači. Upriličen je i prigodan vjerski program te obraćanje predstavnika porodica šehida.

Fišo je povodom Dana šehida prisustvovao i druženju s porodicama šehida i poginulih boraca u Domu Armije. Istakao je da moramo čuvati ono što su nam u amanet ostavili naši šehidi, kao i da je naša trajna obaveza sjećati ih se i brinuti o njihovim porodicama.

– Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo čini sve kako bi se popravio položaj ove populacije i smatramo da se u rješavanje statusnih pitanja porodica šehida, kao što su zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje, mora aktivnije uključiti cijela zajednica – kazao je Fišo, saopćeno je iz kabineta ministra za boračka pitanja KS.

Related posts