Obezbijeđena nova sredstva za vodosnadbijevanje u Bužimu

Općinski načelnik Mersudin Nanić i direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Esad Humo potpisali su, danas ugovor o dodjeli finansijski sredstava za nastavak izgradnje projekta vodovodnog sistema „Pivnice“.

Ukupna vrijednost potpisanog ugovora je 151.700,00 KM.

Pored izgradnje eksploatacionog bunara-bušotine na vodovodnom sistemu „Musići“ općina Bužim ne odustaje ni od započetog projekta „Pivnice“ te današnjim potpisanim ugovorom kao što se i vidi radi se na obezbijeđivanju sredstava za izgradnju rezervoara Čardačište i razvojne gravitacione mreže na vodovodnom sistemu „Pivnice”, čijom izgradnjom trajno se rješava pitanje vodosnadbijevanja građana općine Bužim sa pitkom vodom.

Potpisivanju ovog značajnog ugovora za građane općine Bužim prisustvovao je i ministar poljoprivrede, vodoprivred i šumarstva Vlade FBiH Šemsudin Dedić koji je unazad nekoliko godina snažna podrška svim projektima koji se rade na području općine Bužim.

„Ovo su značajna sredstva za izgradnju rezervoara Čardačište čija izgradnja će koštati oko 480 hiljada konvertibilnih maraka. Današnjim potpisanim ugovorom imamo obezbjeđeno već 381.700,00 KM od Vlade FBiH. Nakon što prethodno uradimo slijedi nam izgradnja razvojne gravitacione mreže na vodovodnom sistemu „Pivnice” gdje i tu imamo obezbijeđeno 250.000,00 KM od Vlade FBiH. Za gravitacionu mrežu će nedostajati određeni iznos sredstava gdje ne sumnjam da podrška od premijera Vlade FBiH Fadila Novalića neće nedostajati ovom projektu i građanima općine Bužim i u 2023. godini. Nadamo se da će konačno i Vlada Unsko-sanskog kantona po prvi put sa općinom Bužim usaglasiti prioritetne projekte. Velika želja mi je da svaki zaseok na području naše Općine ima riješeno pitanje vodosnabdijevanja kao i sve druge dobre uslove za život. Boriću se da do toga i dođe“, kazao je načelnik općine Bužim Mersudin Nanić saopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

Related posts