Novi kanalizacioni sistem nužno će povećati cijene komunalnih usluga u Bihaću

Posljednjih 5 godina u gradu Bihaću provedeni su neki od značajnih infrastrukturnih radova kojima je saniran čitav niz problema koji su direktno uticali na sam život građana. Od sistema odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda, do najnovijeg MEG projekta kojim se saniraju najkritičnija mjesta na vododovodnoj mreži, građani imaju sve kvalitetnije vodosnabdijevanje. Samom komunalnom poduzeću Vodovod sve više poskupljuje poslovanje, dok građani još uvijek plaćaju istu cijenu usluga.

Novi kanalizacioni sistem s postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda koje je u rad pušteno prošle godine zaživjelo je u punom kapacitetu.

Uz niz pogodnosti prilikom plaćanja koje je omogućio Vodovod i sami građani su shvatili važnost cijelog procesa što je dovelo do tog da se veliki broj domaćinstava priključio na novu mrežu. Samo postrojenje funkcionira u punom kapacitetu, što, prema procjenama konsultanta na godišnjem nivou košta milion maraka.

Pored odvodnje i samo vodosnabdijevanje na području grada Bihaća ima veću cijenu zbog konfiguracije tla.

Ipak, usprkos nužnosti povećanja cijena komunalnih usluga, ovaj prijedlog, kako se očekivalo, u godini izbora nije ni razmatran. Da će poskupljenje ipak biti neminovano, pokazuju podaci prema kojima je poduzeće Vodovod u periodu od od 2004. do 2016. akumuliralo gubitak od 7 miliona maraka, za koliko su od gradskih vijećnika tražili umanjenje osnovnog kapitala društva.

Izvor:biscani.net

Related posts