Novi apel vlasti Bihaća prema Sarajevu: Hitan sastanak ili protesti ispred Vijeća ministara

Vlasti Bihaća uputile su hitan zahtjev predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću i ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću radi održavanja sastanka u vezi s migrantskom krizom u tom gradu.

To je potvrdio šef kabineta gradonačelnika Bihaća Edin Moranjkić, ističući da nije ispoštovan nijedan zaključak s prošlog sastanka početkom juna, kojem su prisustvovali predstavnici Vijeća ministara BiH, Unsko-sanskog kantona i Vlade Federacije BiH, piše Srpskainfo.

– Zbog toga je uslijedila tematska sjednica Gradskog vijeća Bihaća na kojoj je zaključeno da, ukoliko se ti zahtjevi ne ispoštuju, slijede protesti u Sarajevu. Poslali smo urgentan poziv Zvizdiću da održimo još jedan sastanak da bismo precizirali rokove, korake i tačne nosioce aktivnosti za rješavanje ovog problema. Ako ne budu reagirali na naš zahtjev za održavanje hitnog sastanka, mi ćemo naredne sedmice ići u Sarajevo da protestiramo – rekao je Moranjkić.

Dodaje da migranti i dalje pristižu u Bihać i da se njihov broj iz dana u dan povećava.

– Na improviziranom mjestu gdje se nalaze migranti trenutno ih ima više od 1.000, a prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u gradu Bihaću ih ima oko 2.000. Znači, taj broj se svakodnevno povećava, a nikakvi konkretni koraci na terenu još nisu poduzeti – istakao je Moranjkić.

Istovremeno, profesor geopolitike Dragan Kolev smatra da je moguće da Bošnjaci u BiH pristanu na otvaranje kampova za migrante uprkos otporu Srba i Hrvata.

On kaže da se to može dogoditi zato što male zemlje poput BiH funkcioniraju na principu “mrkve i štapa”, odnosno pritisaka i nuđenja nečega.

Rok od 7 dana

Gradska skupština Bihaća je na vanrednoj sjednici donijela zaključak da Ministarstvo sigurnosti BiH u roku od sedam dana odredi privremenu lokaciju za smještaj ilegalnih migranata iz Bihaća.

U suprotnom, svi odbornici Gradske skupštine će zajedno s gradonačelnikom svoje nezadovoljstvo iskazati protestom pred službenim prostorijama Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti BiH u Sarajevu.

Related posts