Novalić i Džaferović: Sačuvat ćemo ekonomiju i zdravstveni sistem

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović posjetili su danas Zenicu gdje su održali sastanak s predstavnicima kantonalnih vlasti, pišu Vijesti.ba.

Njih dvojica su sa predstavnicima vlasti ZDK razgovarali o načinu na koji pomoći zdravstvu u ovom kantonu.

Premijer Novalić je nakon sastanka govorio o postignutom dogovoru za aranžman MMF-a.

On je kazao kako je sastanak sa MMF-om imao karakter finansijske prirode, ali za posljedicu ima i koordinaciju državne i entitetskih vlada.

“Udvostručen je iznos za FBiH sa 200 na 400 miliona KM, a pola od toga ide u kantone koji moraju osigurati stabilan sistem zdravstva, sigurnosti i civilne zaštite. Danas smo poslušali šta bi bilo dobro da ugradimo u mjere koje se tiču provođenja na nivou kantona. Čuli smo da prijedlog organizacije karantina daje veći rizik nego kućna izolacija pa ćemo to predložiti štabu. Zenički kliše tretiranja koronavirusa je najuspješniji i očigledno je da neka rješenja moramo prepisati iz ZDK. Ovaj kanton je pokazao dobre rezultate ne samo u koronavirusu već su uradili i rebalans i došli smo da prepišemo dobre prakse”, kazao je federalni premijer.

Kada je u pitanju planirana pomoć, Novalić je istakao da će ZDK dobiti 16 respiratora.

Predsjedavajući Džaferović je kazao nakon sastanka da je jedan od ciljeva današnje posjete I taj da se vidi kako sačuvati ekonomiju i radna mjesta.

“Trebamo krenuti od najviših plata, ne treba dirati plate penzionera i invalida. Neko od poslodavaca je izgovorio da treba smanjiti penzije i invalidnine. Do toga ne smije doći i nadam se da u javnom prostoru nećemo više čuti takav bezobrazluk”, istakao je Džaferović.

Oni su nakon sastanka s predstavnicima ZDK posjetili ArcelorMittal i Kantonalnu bolnicu Zenica.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts