Nova studija otkriva da ljudi koji jedu ovih šest namirnica imaju veći rizik od raka

Prehrambena industrija značajno je utjecala na naše prehrambene navike, često nas usmjeravajući prema izborima koji mogu imati trajne negativne posljedice na naše zdravlje.

Alarmantno, stopa dijagnoza raka crijeva kod osoba mlađih od 50 godina dramatično je porasla posljednjih decenija.

Prema dvije nove studije sa Univerziteta Flinders, ovaj porast može biti povezan s nezdravim obrascima ishrane. Ključni identifikovani počinitelji uključuju ovih šest uobičajenih namirnica: crveno meso, prerađeno meso, brzu hranu, rafinisane žitarice, alkohol i slatka pića, prenosi She Finds.

“Identificirali smo mnoge direktne veze između lošeg izbora prehrane i karcinoma probavnog sistema. Nezdravi načini ishrane, obilježeni velikom potrošnjom crvenog i prerađenog mesa, brze hrane, rafiniranih žitarica, alkohola i slatkih pića, predstavljaju zabrinjavajuću vezu s povećanim rizikom od karcinoma gastrointestinalnog trakta”, kaže stručnjak za ishranu Yohannes Melaku.

Ovi karcinomi mogu varirati od grla, pankreasa, rektuma i želuca, između mnogih drugih.

“S obzirom na sve veći broj karcinoma probavnog sistema, kao što je rak crijeva, koji se dijagnosticira širom svijeta, a sve više kod ljudi mlađih od 50 godina, vrijeme je za akciju kako bi se zaštitilo zdravlje probave ljudi”, objašnjava.

Melaku kaže da bi edukacija javnosti o stvarnosti konzumiranja ove nezdrave hrane mogla biti ključna u smanjenju rizika od raka gastrointestinalnog trakta i poboljšanju ishoda pacijenata. On naglašava potrebu za promicanjem zdrave prehrane i načina života u borbi protiv ovih bolesti.

Njegov tim također je primijetio kako ove namirnice mogu utjecati na osjetljivost na inzulin.

“Rezistencija na inzulin povećava rizik od raka kroz aktivaciju faktora rasta 1 sličnog insulinu”, napominje.

Zaključno, nalazi studija naglašavaju kritičnu ulogu koju izbor ishrane igra u ukupnom zdravlju i prevenciji raka. Konzumacija crvenog i prerađenog mesa, brze hrane, rafiniranih žitarica, alkohola i slatkih pića ne samo da povećava rizik od karcinoma gastrointestinalnog trakta, već može doprinijeti inzulinskoj rezistenciji, dodatno pogoršavajući zdravstvene rizike.

Usvajanjem zdravijeg načina ishrane i načina života, možete poduzeti proaktivne korake kako biste zaštitili svoje probavno zdravlje i smanjili rizik od raka.

Izvor: Klix.ba

Related posts