Norveška vlada legalizovala navijačke bakljade na stadionima

Norveška je postala prva zemlja u kojoj su bakljade na nogometnim utakmicama legalizovane.

Širom Evrope klubovi se rigorozno kažnjavaju zbog upotrebe baklji, dimnih bombi i druge pirotehnike od navijača, a Norvežani su se odvažili na legalizaciju tog neizostavnog dijela navijačke koreografije.

Navijači okupljeni u udruzi Norsk Supporterallianse (NSA) su se izborili za legalizaciju baklji na tribinama, no ipak postoje pravila koja navijači moraju poštovati.

Tako će navijači na stadion moći unijeti samo baklje koje pravi firma ovlaštena za to, a upotreba pirotehničkih sredstava se mora najaviti najkasnije sedam dana prije utakmice klubu koji je domaćin, Nogometnom savezu Norveške, policiji i vatrogascima.

U formularu koji se mora ispuniti vođe navijačkih grupa moraju navesti imena osoba koja će koristiti baklje, na kojim dijelovima stadiona će biti korištene, u koliko sati i koliko dugo.

Norveška vlada je u obrazloženju ove odluke navela kako će se na ovaj način spriječiti incidenti na tribinama i na terenu s obzirom na to da navijači više neće bacati baklje na teren kako bi izbjegli identifikaciju i rigoroznu kaznu.

Related posts