Njemačka izvezla oružje vrijednosti skoro šest milijardi eura

Njemačka je tokom 2020. godine izvezla naoružanje u vrijednosti od 5,6 milijardi eura, između ostalog i mnogim spornim korisnicima, navodi njemačka novinska agencija DPA.

To je manje u odnosu na rekordnu 2019. godinu kada je izvezeno naoružanja vrijednosti veće od osam milijardi eura. Ovogodišnje umanjenje je uslijedilo zbog odluke njemačke savezne vlade da pooštri uslove za izvoz zemljama van EU i NATO-a.

Tako je u 2020. godini jedna petina odobrenog izvoza naoružanja bila predviđena za zemlje koje su umiješane u konflikte u Jemenu ili u Libiji.

Samo je u Egipat do 17. decembra odobren izvoz oružja i vojne opreme u vrijednosti od 752 miliona eura, proizlazi iz odgovora njemačkog Saveznog ministarstva privrede na pitanje poslanika Bundestaga Omida Nuripura.

Izvoz naoružanja u Katar odobren je u vrijednosti od 305,1 miliona eura, u Ujedinjene Arapske Emirate /UAE/ za 51,3 miliona eura, u Kuvajt 23,4 miliona eura, a u Tursku za 22,9 miliona eura.

Osim toga, date su dozvole za izvoz u Jordan u vrijednosti od 1,7 miliona eura i Bahrein – 1,5 miliona eura.

Ukupno gledano, to je 1,16 milijardi eura.

Sve pomenute zemlje imaju ulogu u najmanje jednom od dva konflikta koji godinama traju.

U Jemenu se savez predvođen Saudijskom Arabijom bori na strani tamošnje vlade protiv Huti-pobunjenika koje podržava Iran.

Tom savezu pripadaju i UAE, Egipat, Kuvajt, Jordan i Bahrein, međutim u samim ratnim radnjama u prvom redu učestvuje Saudijska Arabija.

U konfliktu u Libiji, Katar i Turska podržavaju međunarodno priznatu vladu premijera Fajeza Saraja u Tripoliju.

Najmoćnijeg Sarajevog protivnika, generala Kalifa Haftara, nasurpto tome, podržavaju UAE i Egipat.

NJemačka se zalaže za zaustavljanje prodaje oružja Libiji i prije godinu dana je u vezi sa time organizovala samit u Berlinu.

Međutim, i nakon toga je, prema podacima UN, oružje liferovano Libiji, između ostalog iz Turske i UAE.

U vezi sa izvozom naoružanja zemljama koje su učestvovale u jemenskom ratu, njemačke stranke CDU/CSU i SPD su 2018. godine u koalicioni sporazum unijele klauzulu prema kojoj izvoz oružja treba da bude zaustavljen svim državama koje “neposredno” učestvuju u ratu.

Međutim, do danas je ova klauzula potpuno primjenjena samo na Saudijsku Arabiju, Sudan, čije su kopnene trupe učestvovale u ratu u Jemenu, i na sam Jemen.Izvor: Vijesti.ba / NN

Related posts