Ministar Cikotić u kampu Lipa: Cilj je stvoriti uvjete za trajniji smještaj migranata

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić danas je sa ministrom odbrane Sifetom Podžićem, načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, direkorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem, premijerom USK Mustafom Ružnićem, gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, predstavnicima Delegacije EU i IOM-a posjetio migrantski kamp Lipa kod Bihaća.

Cikotić je tokom izjava za novinare rekao da kamp Bira nije otvorio, ali da se nastoje stvoriti uslovi da se zatvaranje uradi na zvaničan i legalan način.

Napomenuo je da ovo pokazuje humanitarnu, sigurnosnu, ali i političku situaciju koja pokazuje da „samo jedan narod i dva kantona nose teret“.

“Moramo riješiti pitanje smještaja ljudi“, poručio je ministar.

Cilj je, kako kaže, stvoriti uvjete za trajniji smještaj migranata.

Plan je sastanak na lokalitetu Ripča.

“Planiramo da već sutra tražimo da se donese odluka Predsjedništva da se angažuju Oružane snage na inžinjerijskom uređenju lokalitetu kampa Lipa, da se može da se može pristupiti betoniranju, da se može instalirati kanalizacija da se ovaj kamp u što kraćem vremenu prilagodi boravku migranta”, kaže Cikotić.

Vremenski uslovi će utjecati na rješenje ove situacije.

“Ovdje smo da u što kraćem roku, nadamo se da će se to mjeriti satima, odnosno danima, ali je nezahvalno u ovakvim vremenskim uslovima obavezati se. Nastojimo se da boravak na ovom kampu bude što kraći za migrante”, rekao je Cikotić.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će neko razgovarati sa migrantima, pojasnio je da bi to trebao uraditi IOM.

“I jučer na sastanku sa ambasadorima sam rekao da jedan narod i dva kantona ne mogu podnijeti sav teret migrantske krize. Namjera nam je stvoriti što prije uslove za migrante. Ne mogu to obećati ni garantovati, ali nam je namjera da to uradimo”, poručio je ministar.

Ministar sigurnosti BiH je poručio građanima Bihaća da više ne moraju “čuvati i blokirati kamp”.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća rekao je da su se ovim sastankom počeli rješavati problemi.

“Ovdje nema mjesta za politiziranje. Počeli smo danas problem rješavati na pravi način. Bira više nije u funkciji. Postoje rzaličite varijante sa smještajem ljudi širom zemlje“, poručio je gradonačelnik.

Izvor: krajina.ba

Related posts