NEVJEROJATNA PRIČA IZA TRAGEDIJE: Poginuo je klub koji je ujedinio Brazil

BRAZILSKI LEICESTER, kako su zvali Chapecoense, čija je gotovo cijela momčad poginula u zrakoplovu koji se noćas srušio kod kolumbijskog grada Medellina, natjerala je cijeli svijet na suze.

Klub je prije sedam godina bankrotirao, a zatim uspio preko Serie D (2009.), Serie C (2012.), Serie B (2013.), Serie A (2014.) stići do finala Copa Sudamericane. Uspio je ujediniti cijeli Brazil koji je navijao za njega u lovu na čudesni naslov južnoameričkog natjecanja.

“Teško je nešto reći. Chapecoense je sinoć umro, a s njim momčad, čelnici, osoblje, novinari”, napisao je novinar Martin Mazur.

Dvije utakmice u finalu protiv kolumbijskog Atletico Nacionala trebale su biti vrhunac momčadi, kluba, navijača, grada od 200.000 stanovnika… No sve je nestalo nakon velike tragedije, a Atletico želi darovati naslov brazilskom protivniku, čija je nesretna priča ujedinila sve nogometne navijače diljem svijeta.
Najnogometnija nacija ujedinila se u ideji da Chape ne smije umrijeti

Neposredno nakon tragedije i prvotnog šoka mnogi su se s pravom zapitali što će sada biti s klubom koji je ostao bez praktički cijele momčadi. Međutim, promptna reakcija stigla je iz nekoliko brazilskih prvoligaša, koji su svojim gestama dokazali da ovaj mali, ali veliki klub nikad neće umrijeti.

Coritiba, Corinthians, Palmeiras, Portugeuesa, Santos, Cruzeiro i Sao Paulo već su se oglasili da žele pomoći nesretnom klubu iz Santa Catarine, a očekuje se da će se istom pokretu pridružiti apsolutno svi klubovi iz brazilskih liga.

Navedeni klubovi ponudili su svoju pomoć u svakom pogledu – traže da Chapecoense bude zaštićen od ispadanja u naredne tri sezone te su ponudili svoje igrače na posudbu dok se klub ne stabilizira.

U pomoć su priskočili i brojni europski klubovi. Tako je PSG donirao nesretnom klubu 40 milijuna eura.

Nogometni savez Južne Amerike (CONMEBOL) objavio je da u idućoj godini želi uključiti Chapecoense u tamošnje najelitnije klupsko natjecanje, Copu Libertadores, te južnoamerički Superkup, Recopu, koji se igra između pobjednika Cope Libertadores i Cope Sudamericane, natjecanja čije su finale trebali igrati nesretni nogometaši.

Klub iz Santa Catarine osnovan je 10. svibnja 1973. godine, a njegov osnivač Alvadir Pelissero šokiran je…

“Neka Bog na nebu bude uz našu momčad, novinare i prijatelje kluba. Šokiran sam… Bili smo kao obitelj, a danas je prekinut san svih nas”, rekao je kroz suze Pelissero.

Među stradalim igračima su Marcos Danilo Padilha, Guilherme Gimenez de Souza, Bruno Rangel Domingues, Marcelo Augusto Mathias da Silva, Lucas Gomes da Silva, Sergio Manoel Barbosa Santos, Filipe José Machado Nascimento, Matheus Biteco Bitencourt da Silva, Cléber Santana Loureiro, Alan Luciano Ruschel, Willian Thiego de Jesus, Tiago Da Rocha Vieira, Hélio Hermito Zampier Neto, Josimar Rosado da Silva Tavares, Dener Assunção Braz, José Gildeixon de Paiva, Ananias Eloi Castro Monteiro, Éverton Kempes Gonçalves dos Santos, Jakson Ragnar Follmann, Arthur Brasiliano Maia, Mateus Caramelo Mateus Lucena dos Santos, Aílton Canela, zatim trener Luiz Carlos Saroli Caio Júnior te predsjednik kluba Sandro Pallaoro.

Potpredsjednik kluba Ivan Tozzo kratko je izjavio nakon tragedije…

“Cijeli grad plače. Nikada ne bismo ni zamislili da se ovo može dogoditi. Pa Chapecoense uvijek je bio radost našem narodu”, jedva je izgovorio neutješni Tozzo.

Nažalost, poginuli su i novinari Victorino Chermont (Fox Sports), Rodrigo Gonçalves (Fox Sports), Devair Paschoalon (Fox Sports), Lilacio Júnior (Fox Sports), Paulo Clemente (Fox Sports), Mario Sergio P Paiva (Fox Sports), Guilher Marques (Globo), Ari Júnior (Globo), Guilherme Laars (Globo), Giovane Klein (RBS), Bruno Silva (RBS), Djalma Neto (RBS), Adré Podiacki (RBS), Laion Espindula (Globoesporte), Rafael Henzel (Rádio Oeste), Renan Agnolin (Radio), Fernando Schardong (Radio), Edson Ebeliny (Radio), Gelson Galiotto (Radio), Douglas Dorneles (Radio)i Jacir Biavatti (Radio).

“Ovo je naše najvažnije putovanje u povijesti”, rekao je trener Saroli Caio uoči odlaska na prvi susret finala, ne sluteći da će to biti posljednje putovanje za njega i njegovu nevjerojatnu ekipu koja će zauvijek ostati upamćena, poput češke hokejaške reprezentacije 1948., Torina 1949. i Manchester Uniteda 1958.

index.hr

Related posts