Ne prima plaću ni topli obrok, ne koristi godišnji odmor: Svakoga mjeseca budžet puni sa par hiljada maraka

On radi 24 sata na dan, ne prima plaću, nema naknadu za prevoz i topli obrok, ne koristi godišnji odmor.

Ipak, svakoga dana budžet puni hiljadama maraka i uz to spašava ljudske živote. Pitate se ko je to?

Nije ko, nego je šta. Riječ je o stacionarnom radaru na Južnoj magistrali u centru Tuzle, koji je u prvih šest mjeseci ove godine na lokaciji kod Inter auta bilježio skoro 14 prekršaja dnevno.

Da budemo precizni, od početka godine do 30. juna 2016. godine, radar je zabilježio čak 2.500 prekršaja, saznaje Faktor u MUP-u Tuzlanskog kantona (TK).

Čak 1.350 prekršaja se odnosi na prolazak kroz crveno svjetlo, a 1.150 prekršaja na prekoračenje najviše dozvoljene brzine. Ukoliko znamo da je po Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, minimalna kazna za prolazak kroz crveno svjetlo iznosi 100 KM, dolazimo do podatka da je ovaj radar registrirao minimalno 135.000 KM kazni, u pomenutom vremenskom periodu, samo za prolazak kroz crveno svjetlo. Kada tome pridodamo i ostale kazne jasno je da se radi o velikom iznosu.

Zanimljivo je da je neslavni rekorder na ovom mjestu u Tuzli vozio 116 kilometara na sat. Dodajmo da je do sada plaćeno 45 posto izrečenih kazni na osnovu snimaka stacionarnog radara.

Prema podacima MUP-a TK do kojih je došao Faktor, broj saobraćajnih prekršaja u velikom je porastu.

U prvih šest mjeseci prošle godine na ovom mjestu stacionarni radar registrirao je 1.900 prekršaja. To je za čak 600 manje nego u istom vremenskom periodu ove godine. Od toga je 1.250 prolazak kroz crveno svjetlo, a 750 prekoračenje dozvoljene brzine. Najveća zabilježena brzina u tom peridu iznosila je 114 kilometara na sat.

Porazno je da uprkos crnim vijestima sa naših saobraćajnica, evidentno je iz statistike MUP-a, broj prekršaja enormno raste.

/faktor.ba

Related posts