Naučnici snimili radio signal udaljen čak devet milijardi svjetlosnih godina od Zemlje

Radio signal, udaljen devet milijardi svjetlosnih godina od planete Zemlje, snimljen je na dosad najkvalitetnijem snimku, saopštio je u petak Space.com.

Signal je detektovan jedinstvenom talasnom dužinom poznatom kao “linija od 21 centimetar” ili “vodonička linija”, koju navodno emituju neutralni atomi vodonika.

Signal koji je zabilježio Giant Metrewave radio teleskop u Indiji mogao bi da značiti da naučnici mogu da počnu da istražuju formiranje nekih od najranijih zvijezda i galaksija.

Istraživači su otkrili signal iz “galaksije koja stvara zvijezde” pod nazivom “SDSSJ0826+5630”, koji je emitovan kada je 13,8 milijardi godina star Mliječni put – galaksija u kojoj se nalazi Zemlja – bila stara 4,9 milijardi godina.

“To je ekvivalent osvrtu na prošlost od 8,8 milijardi godina”, rekli su indijski kosmolozi.

Galaksije navodno emituju svjetlost u širokom opsegu radio talasnih dužina. Donedavno, radio talasi talasne dužine od 21 cm su snimani samo iz obližnjih galaksija.

“Galaksija emituje različite vrste radio talasa. Sve do sada, bilo je moguće snimiti samo iz obližnje galaksije, ograničavajući naše znanje na galaksije bliže zemlji”, dodaju naučnici.

Izvor: Klix.ba

Related posts