Nasljednica Angele Merkel o migrantima: Možda i zatvorimo granice

NOVA predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer u slučaju novog vala izbjeglica ne bi postupila kao njezina prethodnica Angela Merkel, nego bi kao posljednju mogućnost zatvorila granice, javlja danas javni servis ARD.

“Kao posljednja mogućnost, u slučaju da ostali mehanizmi zakažu, je zatvaranje granice. Mi ionako od posljednjeg ljeta, otkako je kancelarka s partnerima u Europi o tome postigla sporazum, imamo drukčiju situaciju”, rekla je Kramp-Karrenbauer opisujući dogovor Angele Merkel s EU partnerima o mogućnosti vraćanja izbjeglica s njemačke granice na temelju Dablinskog sporazuma po kojem je za izbjeglice odgovorna ona članica EU-a u koju je migrant po prvi puta kročio u Europsku uniju.

Čelništvo CDU-a u nedjelju navečer raspravljalo je o spornoj izbjegličkoj politici Angele Merkel koja je krajem ljeta 2015. otvorila granice i u zemlju pustila preko milijun izbjeglica, uglavnom iz Sirije.

Kramp-Karrenbauer je najizglednija desničarska kandidatkinja za kancelarku

Iako je izostala otvorena osuda izbjegličke politike Merkel, predsjedništvo CDU-a donijelo je niz prijedloga koji idu u smjeru pooštrenja izbjegličke i azilantske politike kao i izbjegavanje situacije iz 2015. Kram-Karrenbauer je rekla kako je tema izbjegličke politike za CDU “trauma o kojoj se mora razgovarati”.

“Moramo svima jasno dati do znanja da smo naučili lekciju iz 2015.”, rekla je demokršćanska političarka.

Kramp-Karrenbauer, koja je u prosincu prošle godine preuzela vodstvo CDU-a od Merkel koja ostaje na mjestu kancelarke do kraja mandata 2022., istaknula je kako CDU želi “zaštitu granica koordinirati s europskim partnerima”.

Kramp-Karrenbauer, koja slovi kao štićenica Angele Merkel, najizglednija je kancelarska kandidatkinja demokršćanske Unije CDU/CSU na sljedećim izborima i u mnogim političkim segmentima osjetno konzervativnija od svoje prethodnice.

 

Izvor: HINA

 

Related posts