Napeto u Beogradu: Policija je većinu demonstranata izbacila iz zgrade RTS-a

Okupljanje građana na 15. protestu “1 od 5 miliona” u Beogradu počelo je, kao i svake subote, na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Odatle je krenula protestna šetnja, a kada je kolona stigla do RTS , u zgradu su ušli lider Dveri Boško Obradović i jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović sa grupom građana.

22:17 – Policija je značajan broj demonstranata već izbacila iz zgrade, uprkos negodovanju građana koji traže prava da saopće zahtjeve uživo na RTS-u.

22:12 – Situacija je konstantno na ivici eskalacije. Lider Dvera Boško Obradović čuva se za ogradu dok ga desetak pripadnika specijalne jedinice policije pokušava izgurati niz stepenice. Svi policajci su navukli fantomke preko lica.

22:10 – Građani mobilnim telefonima snimaju scene unutar zgrade i akciju policije koja demonstrante potiskuje sa stepeništa u zgradi RTS-a.

22:04 – Lideri opozicije pozivaju policiju da odbiju naređenja i pridruže se demonstrantima.

22:03 – Pozivam policiju i vojsku da stanu na stranu naroda. Neka hapse Stefanovića, Vučića, njegovog braću i kumove. Zašto nam ovo rade”, rekao je Obradović na stepenicama u zgradi RTS-a. U ulici ispred zgrade RTS-a ugašena je ulična rasvjeta i totalni je mrak. U neposrednoj blizini se nalaze desetine vozila žandarmerije koji su spremni da krenu prema zgradi RTS-a.

21:57 – Okupljeni građani ispred zgrade RTS-a uzvikuju parole i traže ispunjenje zahtjeva. Policijska akcija za sada nije burna i na osnovu određenihs nimaka može s ezaključiti da polako izbacuju jednog po jednog demonstranta.

21:49 – Demonstranti u zgradi skandiraju policiji “Uhapsite Vučića”.

21:47 – Policija je počela izvoditi jednog po jednog demonstranta iz zgrade RTS-a.

21: 29 – Veliki broj policajaca nalazi se ispred zgrade RTS-a te se očekuje njihova reakcija. Obradović je pak pozvao demonstrante u zgradi da se okupe i usprotive izbacivanju.

21:25 – Ministar Stefanović naredio je da policija izbaci demonstrante iz zgrade RS-a. Ipak vođa demonstranata Boško Obradović poručuje da se neće pomjeriti i da ostaju u zgradi.

21:25 – Ispred zgrade RTS-a su stotine građana koji čekaju ispunjenje zahtjeva večeras, a to je prilika da javni servis da prostor građanima koji duže od tri mjeseca protestuju, da se obrate u programu uživo i iznesu zahtjeve.

21:22 – Dragan Đilas je negirao navode ministra Stefanovića d aje bilo nasilja u zgradi RTS-a. “Samo dostojanstveno tražimo naša prava. Netačno je d aje bilo nekog nasilja, osim polomljenih vrata na ulazu. Sve je mirno”, kazao je.

21:11 – Obradović je okupljenim demonstrantima u zgradi RTS-a rekao da se sprema dolazak velikih policijskih snaga koji će izbaciti okupljene građane. Policija je navodno okružila zgradu RTS-a.

21:03 – Demonstranti su poručili da su dobili informaciju da bi oko 21 sat policija trebala da reaguje i nasilno ih izbaci iz zgrade RTS-a

20:58 – Đilas i Obradović se obraćaju građanima uz poruke da Srbija i RTS večeras moraju biti oslobođeni te da ne namjeravaju da se povuku iz zgrade RTS-a prije ispunjenja zahtjeva.

20:56 – Lider Dvera Boško Obradović je kazao da s eniko od političar

Okupljeni građani traže gostovanje predstavnika demonstranata u vanrednom programu. Pored Obradovića u zgradi televizije Srbije nalazi se i Dragan Đilas.

Od člana uredništva RTS-a Zorana Stanojevića su tražili hitno gostovanje predstavnika demonstranata i to večeras. A to traže jer smatraju da su u potpunoj medijskoj blokadi kada je u pitanju državna televizija Srbije.

“Uspjeli smo zajedno nešto da promijenimo, počeli smo da oslobađamo pedalj po pedalj, čovjeka po čovjeka i dok ne oslobodimo sve, nećemo stati. Svi mi koji smo izašli na ulice, obećavamo vam da ćemo vas braniti i da ćemo se braniti”, poručuju građani.

“Dragi prijatelji, dosta je bilo. 13. aprila pokazat ćemo koliko nas ima, šta je to što mi tražimo, nešto malo pravde i nešto mnogo slobode. Hoćemo slobodu! Sistem se mijenja i zato nemate pravo na odustajanje”, rekao je Siniša Kovačević.

Simbolično su prezentirali “Dnevnik slobodne Srbije” sa slijedećim vijestima:

“Gledate dnevnik slobodne Srbije, a ovo su najvažnije vijesti za 16.3.2019. Građanski protesti “1 od 5 miliona” se nastavljaju širom Srbije, a trenutno se protestuje 115 mjesta u Srbiji . Građani su dali rok koji vlast mora ispuniti do 13. aprila, a traže se ostavke državnog vrha. Tražimo i smjenu rukovodstva RTS i RTV i smjenu članova REM. Tražimo i opšte izbore u roku od 6-9 mjeseci od ispunjenja prva dva zahtjeva. Ukoliko se zahtjevi ne ispune, cijela Srbija će biti pozvana u Beograd na velike demonstracije 13.aprila”, rečeno je u “Dnevniku slobodne Srbije”.

 

 

 

Related posts