Nanić: Tražimo hitno otvaranje GP Maljevac za tranzitni promet teretnih vozila

Općinski načelnik općine Bužim, Mersudin Nanić, uputio je zahtjev državnim institucijama BiH, a povodom zatvaranja GP Maljevac za tranzitni teretni promet, čime su privrednici općine Bužim i Unsko-sanskog kantona stavljeni u diskriminatoran i neravnopravan položaj.

Nakon što je održao pojedinačne konsultacije s privrednicima s područja općine Bužim, načelnik Nanić je pozvao nadležne institucije da što hitnije reaguju u cilju izmjene Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku.

Navedenim Pravilnikom najdirektnije su pogođeni privrednici iz Unsko-sanskog kantona, a posebno sa područja općina čiji privrednici koriste Granični prijelaz Maljevac za izvoz roba u zemlje Evropske Unije.

“Sa područja općine Bužim oko 20 privrednih subjekata koriste put preko GP Maljevac i izvoze robu u zemlje Europske unije. Stupanjem na snagu Pravilnika u Hrvatskoj, privrednicima sa našeg područja, a zbog dužine puta i vremena čekanja na drugom graničnom prelazu povećani su troškovi transporta roba čime će jednostavno postati nekonkurentni na tržištu. Zbog toga je važno da državne institucije hitno reaguju i traže otvaranje GP Maljevac za tranzitni transport roba.

Svi se dobro sjećamo kako je izgledao izvoz u vrijeme pandemije i zatvaranja graničnog prelaza Maljevac za teretni promet, te zbog lošeg iskustva i znatno uvećanih troškova transporta roba, tražim hitno djelovanje i dogovor oko rješavanja ovog značajnog pitanja za sve privrednike, a posebno privrednike sa područja općine Bužim”, kazao je načelnik Nanić u povodu upućivanja navedenog zahjeva državnim institucijama. 

Related posts