Nakon njegovog ubistva desila se Srebrenica, a onda su jedinice Armije RBiH naglo zaustavljene u oslobađanju Bosanske krajine

Otišao je kad nije trebao, otišao je kad je bilo vedro nebo, niko mu nije rekao ne možeš ići! Znate, tad je bilo nebo puno zvijezda. Avioni se vide… Ne znam šta da kažem, možda je ovo čak i naručeno ubistvo – svjedočila je 2012. godine za FTV Minka Ljubijankić, supruga rahmetli Irfana Ljubijankića, ratnog ministra vanjskih poslova BiH Irfana Ljubijankića, ubijenog 28. maja 1995. godine u obaranju helikoptera nadomak Slunja.

Veliki bljesci…

U emotivnoj izjavi za ovaj dokumentarac o političkim ubistvima autorice Arijane Saračević-Helać, saradnik Irfana Ljubijankića Ibrahim Dizdarić također se prisjetio tragične noći u kojoj je poginulo sedam putnika tog helikoptera.

Helikopter je već čekao na aerodromu i nije se dala naredba da se ulazi u helikopter. Međutim, za jedno 15-ak minuta dobivena je naredba da se može ukrcavati. On (Irfan Ljubijankić, op. pr.) je mene stisnuo za ruku čvrsto.

Ja sam ga ukrcao u helikopter i naslonio sam se uz jedan zid tu, gledam u helikopter, ode… Ide prema SAO krajini. Svi su otišli u Komandu, ja sam ostao i gledam… Gledam, gledam i odjednom meni kao da sijevaju gromovi, ali se ništa ne čuje, samo veliki bljesci, odjednom veliki bljesci… Ja sam brže uletio u Komandu i kažem komandantu: „Nešto nije uredu!” – izjavio je Dizdarić za FTV, a u prilogu se dalje nastavlja:

Smotrom Vojske tzv. Republike Srpske Krajine u Slunju 28. juna 1995. godine, general Mile Mrkšić, inače presudom Haškog tribunala osuđen na 20 godina zatvora zbog vukovarskih zločina, odlikovao je među mnogim vojnicima ove paravojske i one zaslužne za uspješnu operaciju rušenja bosanskohercegovačkog helikoptera. Za ubistvo sedam putnika u helikopteru nagrađeno je 14 vojnika VRSK.

Srebrenica, Krajina…

Više od deceniju i po, umjesto u tužilačkim ladicama, originalna dokumentacija o rušenju helikoptera kraj Slunja nalazi se u Institutu za istraživanje ratnih zločina u Sarajevu. Na polju istrage ubistva ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine država Bosna i Hercegovina nije učinila ništa.

Nakon njegovog ubistva desila se Srebrenica, a onda su jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine naglo zaustavljene u oslobađanju Bosanske krajine, svega nekoliko mjeseci prije pregovora u Dejtonu – objavljeno je u drugoj epizodi serijala FTV-a, posvećenoj ubistvu Irfana Ljubijankića, čija supruga zaključuje ovaj dio dokumentarca o političkim ubistvima:

Minka Ljubijankić, supruga Irfana Ljubijankića:

Bio je odlikovan „Zlatnim ljiljanom sa zlatnim vijencem”, to je najviše priznanje koje mu je posthumno dodijelio predsjednik Izetbegović, i odlikovan je tad s gospodinom Turajlićem (ubijen 8. januara 1993. godine u Sarajevu, op. pr.). Trinaest godina smo čekali na to priznanje da mu se uruči i, vjerujte, kad smo dobili to priznanje, nakon par mjeseci, nama je provaljeno u stan i ništa nam nije ukradeno samo taj „Zlatni ljiljan sa zlatnim vijencem”!

Stigla je informacija da nema preživjelih

Haris Lukovac, komandant Jedinice za zaštitu članova Predsjedništva RBiH:

Mi smo dobili prvu informaciju negdje oko pet sati ujutro da se nešto desilo na tom putu. Nismo znali konkretno ima li preživjelih, nema li preživjelih. Onda smo na neki način kontaktirali ove naše jedinice koje su bile za razmjenu uključene u Sarajevu i na ostalim područjima da vidimo šta se dešava. Dobili smo informaciju da nema preživjelih, što se i ispostavilo kada je otišla i naša ekipa, kada se napravio dogovor s tim jedinicama za razmjenu, da nisu nađena čak ni tijela… – rekao je Lukovac za FTV.

(Izvor: Avaz.ba)

Related posts