Mustafa Cerić postavio pitanje dana Redžepu Tajipu Erdoanu

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić reagirao je na vijest da su Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdoan (Reccep Tayip Erdogan) razgovarali o BiH, postavivši nekoliko pitanja turskom predsjedniku.

Cerić je pitanja nazvao “Pitanjem dana za emanetdžiju na Bosnu” te kazao:

“Pitanje dana za emanetdžiju na Bosnu

Gospodine predsjedniče Erdoan,

Jeste li tražili od srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da prizna genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, Bošnjacima koji su Vam ostavljeni u amanet?

Jeste li tražili od njega da se hrišćanski pokaje u ime srpskog naroda za genocid koji je cijeli svijet vidio i međunarodni sudovi punopravno osudili?

Ako niste, molimo Vas da to uradite u ime emaneta koji Vam je, kako Vi tvrdite, povjerio rahmetli Alija!

Nadam se da će ova poruka doći do Vas i da ćete u duhu emaneta nad Bošnjacima u Bosni djelovati!

Allah Vas nagradio!”, kazao je Cerić.

Inače, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je još jednom zahvalio predsjedniku Turske Erdoanu za podršku izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, jer je bolje infrastrukturno povezivanje Srbije i BiH ujedno i podrška miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Vučić i Erdoan u telefonskom razgovoru još jednom su naglasili svoju čvrstu opredijeljenost da zajedničkim snagama obogaćuju odnose dvije zemlje koji su već na visokom nivou, kako politički tako i ekonomski, saopćila je služba predsjednika Srbije za saradnju s medijima.

U dugom i sadržajnom razgovoru Vučić i Erdoan su izrazili uvjerenje da će kroz rad Visokog vijeća za saradnju, kao i na druge načine, nastaviti da još snažnije i odlučnije unapređuju sveukupne odnose i saradnju u svim oblastima.

Vučić je pozvao Erdoana da uskoro posjeti Srbiju da bi bila održana druga sjednica Visokog vijeća za saradnju i bili dogovoreni novi elementi političke i ekonomske saradnje dvije zemlje, navodi se u saopćenju.

 

 

Izvor: Avaz.ba

Related posts