Motociklista u BiH duguje 22.000 KM, kazne nemoguće naplatiti

Nesavjesni motociklisti koji pod dejstvom alkohola ugrožavaju saobraćaj i uznemiravaju građane Trebinja u kasnim noćnim časovima praveći buku i ometajući javni red i mir, na trebinjskim ulicama prave i najviše prekršaja, koji se sankcionišu, ali se ne mogu naplatiti.

Ovih problema su svjesni i u nadležnoj Policijskoj upravi Trebinje, gdje su, kako je na mjesečnoj pres-konferenciji ove uprave istakao načelnik Žarko Laketa, samo od maja do jula sankcionisali na području Policijske stanice Trebinje ukupno 168 vozača motocikala i mopeda.

“Vozačima smo izdali ukupno 85 prekršajnih naloga i izrekli 18.640 maraka novčanih kazni, a samo jedan motociklista, inicijala M.L., u posljednje je vrijeme iz saobraćaja isključen 12 puta, dok je njegov dug za neplaćene kazne do danas narastao na 21.978 maraka”, precizirao je Laketa, prenose Nezavisne novine.

Laketa objašnjava da je sve do nedavnog usvajanja novog Zakona o osnovi bezbjednosti saobraćaja policija svakog ovog prekršioca zakona uredno evidentirala, ali većina njih, kao po pravilu, nisu vlasnici motocikala kojima upravljaju, nemaju na sebi nikakve imovine niti su igdje zaposleni, tako da im se kazne ne mogu ni naplatiti.

“S obzirom na to da sistem naplativosti izrečenih novčanih kazni ne funkcioniše, jedino preostaje da se nadamo da će ove kazne, prema novom zakonu, ako se ne plate u roku od tri godine, zamijeniti za kaznu zatvora, što bi djelimično riješilo problem”, dodaje Laketa.

Related posts