Mogu li bh. inspektori otkriti eventualno zaraženo meso u BiH

Zapadni Balkan je u strahu, nakon što su inspektori u Hrvatskoj otkrili salmonelu u nekim namirnicima životinjskog porijekla na policama tamošnjih supermarketa. Tone piletine su povučene iz trgovačkih lanaca. Građani su u strahu, proizvođači i trgovci trpe ogromnu štetu, a očekuju se i prve tužbe zbog ovih propusta.

Vlasti u Bosni i Hercegovini ohrabruju građane da su kontrole na graničnim prijelazima u zemlju pojačane otkako je u susjednoj Hrvatskoj uočen problem. Tvrde da takvog mesa u BiH nema, ili još uvijek nije otkriveno. Ako neko sumnjive pošiljke i pokuša uvesti u zemlju, bit će zaustavljen.

Ipak, građani su sumnjičavi. Da li nadležne institucije mogu odgovoriti ovakvim problemima? Da li imaju stručne i osposobljene kadrove. U javne institucije i preduzeća u BiH najčešće se zapošljava po stranačkoj liniji, umjesto prema stručnim kvalifikacijama. Sarađuju li nadležne institucije u BiH u dovoljnoj mjeri sa domaćim i stranim stručnjacima?

Dekan Poljoprivrednog fakuleta u Sarajevu dr. Zlatko Sarić kaže u komentaru za novinsku agenciju Patria da nadležne institucije eksperte sa ovog fakulteta kontaktiraju samo kada se desi neki problem. Sve do tada zaobilaze ih u širokom luku. To bi se trebalo promijeniti. Pamet sa fakulteta vlasti bi trebale koristiti za razvoj i unaprijeđenje društva, a ne samo u kriznim trenucima. Širok je dijapazon gdje odgovore na probleme mogu dati sa ovog fakulteta, ne računajući sve ostale visokoškolske obrazovne institucije u zemlji.

– Kada smo imali problem sa trovanjem djece u sarajevskim vrtićima, onda su naši ljudi angažirani kao stručni vještaci. Nažalost, ni prije ni poslije toga nas niko nije kontaktirao – kaže profesor Sarić.

Na pitanje da li nadležne institucije u BiH, na prvom mjestu inspektori mogu držati pod kontrolom stanje sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini, profesor Sarić smatra da Bosna i Hercegovina nema dovoljan broj inspektora, oni nisu adekvatno tehnički opremljeni, a nailaze i na razne zakonske prepreke u svom radu.

nap

Related posts