Mladi ljekari uzmu licencu i bježe iz države

Zdravstvo je bolesno, ubrzo bi moglo umrijeti, u najkraćem je komentar stručnjaka za stanje u zdravstvu Federacije BiH.

Svi sagovornici predviđaju kolaps sistema, a najoptimističnije prognoze kažu da bi se to moglo desiti u roku od 10 godina, piše Oslobođenje.

Ministar bez stava

– Mi imamo problem sa 10 država u državi. Ne možemo živjeti ovako izrazdvajani, ovo je katastrofa, smatra doktor Branislav Milić, predsjednik Sindikata doktora Posavskog kantona.

Ljekari u Posavini nisu dobro plaćeni, nema ih dovoljno, a sve se to odražava na kvalitet usluge pacijentima. Situacija je slična u većem dijelu FBiH.

– Mi smo uzeli kredit od 13 miliona maraka da bismo sanirali dugove u Kantonalnoj bolnici. Nema tu investiranja, 10 godina ljekarima nismo podigli plaće i ja iskreno mislim da naš sistem zdravstva na ovaj način ne može preživjeti duže od pet godina, smatra Hazim Kapić, ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona.

Ovaj kanton je prvi na listi po broju ljekara koji odlaze iz BiH, a statistike kažu da odlazi jedan dnevno. Ljekari odlaze i iz Tuzle, koja još važi kao najzdravija sredina kada je riječ o stanju u zdravstvenim ustanovama.

– Problem je što odlaze mladi ljekari. Upišu se u registar Ljekarske komore samo da bi dobili licencu i odlaze. Bez transfera znanja nema budućnosti u zdravstvu, rekao nam je dr. Haris Huseinagić, predsjednik Ljekarske komore Tuzlanskog kantona.

Njegov kolega, predsjednik Ljekarske komore FBiH, prim. dr. Harun Drljević jedan od ključnih problema vidi u federalnom Ministarstvu zdravlja, koje, po njegovom mišljenju, skoro da nema nikakve svrhe.

– Ministra mjesecima nema jer je na bolovanju, a i kada je tu, nikakve koristi. Na moje pitanje šta misli o dešavanjima u Kliničkom centru Sarajevo, rekao mi je da nema stav. U normalnoj zemlji strpali bi ga u ludnicu, jer je riječ o krunskoj zdravstvenoj ustanovi koja je od njega udaljena 700 metara, kaže Drljević.

Vruć krompir

Reforma zdravstva u FBiH je vruć krompir koji će tražiti nove ljude spremne da se uhvate ukoštac s problemom. Među deficitarnim kadrovima u zdravstvu pri vrhu su onkolozi, a dr. Ibrahim Šišić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ne vidi napredak dok se investiranje u opremu uglavnom vrši nauštrb materijalnog statusa ljekara.

Sadašnji sistem zdravstvene zaštite je diskriminirajući, jer pacijenti na cijelom teritoriju FBiH nemaju jednaka prava i usluge. Stanje će biti samo još gore, a u životu ga uglavnom održava entuzijazam medicinskog osoblja. Kako kaže dr. Huseinagić, sve je više bolesnih, a sve manje onih koji će ih liječiti. U prilog tome ide i starosna struktura stanovništva i ljekara.

Related posts