Mladi iz BiH i ovo ljeto u Ključu

Nakon tri ljeta koja su ugostila Festival omladinskog aktivizma vjerujemo da vam je priča o ovom Festivalu poznata. Mjesto gdje mladi dođu na kamp, spavaju u šatorima, kupaju se u rijeci Sani i ujedno razgovaraju o aktuelnim temamo koje se tiču mladih, bivaju kreativni, slušaju dobru muziku i stiču nova iskustva!

Festival omladinskog aktivizma 2017 u organizaciji Vijeća mladih općine Ključ završen je u nedelju 30.07.! Odlična atmosfera, diskusije, zanimljive radionice i govornici, dosta praktičnih aktivnosti i odlična muzika i svirke obilježili su ovogodišnji Festival.

Tema ovogodišnjeg festivala

Ovogodišnji Festival se bavio temom socijalnog poduzetništva, a na pitanje zašto odgovor daje Jasmina, jedna od organizatorica „U proteklom periodu dosta smo čuli priča o socijalnom poduzetništvu i dosta organizacija, fondacija pa i institucija vlasti se bave ovom temom i predstavljaju ovaj koncept kao mogućnost za mlade u BiH. Vodeći se ovim smatrali smo da je tema dovoljno aktuelna da se njome bavimo i na festivalu i da zajedno sa učesnicima donesemo neke zaključke, a tipa da li je socijalno poduzetništvo zaista mogućnost za napredak mladih u BiH ili ne!“

Ko su mladi koji su odlučili ovo ljeto posjetiti Ključ?

„Ove godine su nas posjetili mladi iz 17 različitih gradova, a širom BiH! Kada smo sumirali aplikacije, a kojih je bilo 70-ak bili smo zadovoljni i sretni činjenicom da je svaki dio BiH obuhvaćen. Jedno nam je nedostajalo aplikacija iz Hercegovine pa ćemo na tome morati raditi sljedeće godine malo više“ iznosi Amir Hajdarović, organizator Festivala koji je ove godine bio odgovoran i za izradu ležaljki od paleta zajedno sa učesnicima. Rekao nam je da je veoma interesantno da smo imali mlade koji po prvi put zakivaju eksere, ali i one iskusne čak i u korištenju mašina za rezanje drveta.

Šta mladi misle o socijalnom poduzetništvu?

Da li je socijalno poduzetništvo zaista i prilika za mlade u BiH da realiziraju neke od svojih ideja,a kojih je uistinu mnogo, pitanje je koje je bilo aktuelno na Festivalu. Armin Ćehić, organizator Festivala kaže kako mladi još uvijek ne prepoznaju ovaj koncept. „Ovo je relativno nov koncept u BiH, koji nema neko zakonsko uporište i naravno da mladi još uvijek ne prepoznaju socijalno poduzetništvo kao mogućnost, a koje ja drugačija od klasičnog poduzetništva. Ono što je pozitivno jeste da mladi prepoznaju vrijednosti socijalnog, odnosno društvenog, poduzetništva i što u velikoj mjeri podržavaju ovaj vid poslovanja. Na Festivalu smo iznijeli nekoliko veoma dobrih ideja koje mogu biti predmet socijalnog poduzeća pa se nadamo da ćemo u skorije vrijeme i čuti dobre vijesti od naših učesnika, da su u svojim lokalnim zajednicama pokrenuli neko preduzeće ili bar neke aktivnosti!“

Festival je ove godine proširen, trajao je duže jedan dan, a posljednja noć je posvećena mladima koji se bave muzikom. Na bini kraj rijeke Sane zasvirali su Merjem i Almin iz Sanskog Mosta te Benjamin, Elvis i Haris iz Ključa uz pratnju Kiće iz Hrvatske. Bila je to vesela ekipa koja je svim učesnicima, ali i gostima, učinila ovo ljetno veče posebnim.

Naredni festival očekujemo s nestrpljenjem, a vas pozivamo da pratite ovu ekipu na page-u Festival omladinskog aktivizma Ključ.

Related posts