Mladen Ivanić u Afganistanu u uniformi Oružanih snaga BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izvršio je smotru jedinice Oružanih snaga BiH angažovanih u operaciji podrške miru „Odlučna podrška“ u Afganistanu.

Ivanić je čestitao oficirima, podoficirima i vojnicima Dan OS BiH i zahvalio im za snažnu ulogu u očuvanju mira u Afganistanu.

– Način i odgovornost kojima djelujete svjedoči o visokom nivou profesionalne pripremlјenosti. Sve to pokazuje da ste istinski ambasadori svoje zemlјe – rekao je Ivanić u obraćanju pripadnicima OS BiH u Afganistanu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH obavijestio je pripadnike OS BiH da je Predsjedništvo usaglasilo dokument „Pregled odbrane“, koji bi trebalo da dovede do bolјe opremlјenosti Oružanih snaga BiH, ali i bolјeg standarda njenih pripadnika.

Pripadnike Oružanih snaga BiH pozdravili su i zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč. Svečanosti obilјežavanja Dana OS BiH prisustvovali su predstavnici vojski zemalјa koje učestvuju u operaciji „Odlučna podrška“ u Afganistanu.

Na svečanosti je govorio i komandant vojne baze u Bagramu general-major John Thompson (SAD), koji je izrazio zahvalnost pripadnicima OS BiH i istakao njihovu visoku profesionalnost i odgovornost u radu.

U operaciji podrške miru „Odlučna podrška“ u Afganistanu prisutno je 55 pripadnika kontingenta Oružanih snaga BiH. U vojnoj bazi Bagram nalaze se 3 oficira, 10 podoficira i 32 vojnika, od kojih su 3 žene, te 10 pripadnika (8 oficira i dva podoficira) u bazi Mazar Sharif na sjeveru Afganistana. U okviru posjete, predsjedavajući Ivanić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč razgovarali su prethodno u Kabulu s komandantom misije „Odlučna podrška“, generalom Johnom Nicolsonom.

General Nicolson informisao je Ivanića i general-pukovnika Jeleča o jačanju afganistanskih oružanih snaga koje se bore za stabilizaciju stanja u svojoj zemlјi. Zahvalio je BiH za učešće u operaciji podrške miru u Afganistanu, naglasivši da BiH time šalјe pozitivnu poruku.

Predsjedavajući Ivanić i delegacija BiH razgovarali su i s general-majorom Johnom Thompsonom, komandantom vojne baze u Bagramu u okviru koje djeluje jedinica OS BiH, koji je istakao izuzetnu profesionalnost naše jedinice. General-major Thompson rekao je da su pripadnici Oružanih snaga BiH, osim što su se dobro uklopili, i te kako pomogli i vojnicima iz drugih zemalјa, zbog čega im duguju veliku zahvalnost.

U delegaciji BiH, koja od juče boravi u Islamskoj Republici Afganistan su, osim predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića, i zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Igor Planinić, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Selmo Cikotić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Zoran Đerić, te načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč.

Related posts