Ministarstvo hadža Kraljevine Saudijske Arabije odredilo kvotu za hadžije iz BiH

Ured za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercecgovini saopćio je danas da je Ministarstvo hadža Kraljevine Saudijske Arabije odredilo kvotu za hadžije iz Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.

Kako se navodi u saopćenju, Ured za hadž i umru je kao i proteklih godina odredio kvote po muftijstvima: Sarajevsko, 300 hadžija, Zeničko, 170, Tuzlansko, 160, Bihaćko, 150, Travničko, 60, Mostarsko, 30, Banjalučko, 10, Goraždansko pet i Vojno pet.

Uvjeti za prijavu na hadž su: da osoba nije starija od 65 godina na dan 15. jula 2022. godine; da ima primljene dvije doze odobrenih vakcina protiv COVID-19 (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca ili jednu dozu Johnson&Johnson – ako su primljene dvije doze drugih vakcina, treća doza mora biti sa jednom od gore nabrojanih) i ako će proći osam mjeseci od primljene druge vakcine na dan 1. juna 2022. mora se primiti i treća doza; da je osoba primila vakcinu protiv meningokoknog meningnitisa (ACWY – 135 ”žuti karton”); da ima pasoš koji je važeći najmanje do 1. decembra 2022. godine; da ima fotografije sa bijelom pozadinom, formata kao za pasoš i prije putovanja treba uraditi PCR test koji ne smije biti stariji od 72 sata.

Prednost kod prijave za hadž imaju osobe koje prvi put obavljaju hadž za sebe.

Krajnji rok za evidentiranje kandidata je 5. maj 2022. do 12 sati u muftijstvima i medžlisima.

U saopćenju Ureda za hadž i umru se navodi kako će detaljne informacije o dokumentaciji i cijeni biti naknadno objavljene.

Izvor: Faktor.ba

Related posts