Ministar iz Srbije sakriva milione na off shore računima

U dokumentima koji su procurili u aferi Rajski dokumenti (Paradise papers) nalazi se i ime ministra bez portfelja u srbijanskoj vladi Nenada Popovića, a njegova imovina procjenjuje na više od 75 miliona dolara, što ga čini najbogatijim političarem u Srbiji, objavila je u ponedjeljak beogradska Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Dokumenti koji su procurili iz dvije agencije za off shore usluge s Bermudskih otoka i iz Singapura, pokazuju da poslovi i imovina srbijanskog ministra Nenada Popovića vrijede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrijednost veća od 100 miliona, što ga čini uvjerljivo najbogatijim političarem u zemlji, objavio je KRIK, ujedno jedan od sudionika istraživanja u projektu Rajski dokumenti.

Projekt Rajski dokumenti otkriva veze više od 120 svjetskih političara s off shore kompanijama, a dokumenti, prema saznanjima KRIK-a, pokazuju “detaljan uvid u poslovni imperij i bogatstvo srbijanskog ministra”, dok ga vrijednost poslova i imovine čine “uvjerljivo najbogatijim političarem” u Srbiji.

Nakon što je 2012. godine postao potpredsjednik Narodne skupštine Srbije, Popović je došao na ideju da svoje bogatstvo reorganizira kroz složenu mrežu off shore firmi koju bi kontrolirali trust iz Hong Konga i dvije firme s Otoka Man. Advokatska kuća “Appleby“, koju je Popović želio angažirati, provela je istragu i otkrila “različite kontroverze u vezi s Popovićevim poslovima, posebno onim u Rusiji”, navodi KRIK.

Ova mreža najavljuje da će više detalja o poslovima ministra Popovića, razotkrivenih u aferi Rajski dokumenti, objaviti u opširnijem tekstu.

 

Dr Nenad Popović mašinski je inženjer i doktor ekonomskih nauka, bivši je potpredsjednik i jedan od finansijera Demokratske stranke Srbije, koju je vodio nekadašnji srbijanski premijer Vojislav Koštunica. Popović je osnivač je Srpske narodne partije, koja je koalicijski partner vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, a u vladi je ministar bez portfelja od juna 2017. godine.

Nekadašnji potpredsjednik srbijanskog parlamenta ima i vrlo dobre poslovne veze u Rusiji.

Uz Popovićevo ime u Rajskim dokumentima spominje se još nekoliko poslovnih ljudi i firmi iz Srbije, među kojima i general Jovan Čeković, dugogodišnji direktor državne firme za trgovinu oružjem Jugoimport SDPR.

Čekoviću se sudilo za zlouporabu službenog položaja, između ostalog jer je 2002. godine s računa firme „Jugoimport SDPR“ u Libiji isplatio 400.000 dolara kompaniji u Liberiji s kojom SDPR nije imao nikakav poslovni odnos, kako su objavili domaći mediji, ali je na kraju oslobođen optužbi.

Iz dvije ugledne firme za pružanje offshore usluga s Bermuda i iz Singapura u javnost je procurilo 13,4 miliona povjerljivih dokumenata koji otkrivaju nove porezne tajne najvećih svjetskih bogataša, što se upoređuje s prošlogodišnjim skandalom Panamski dokumenti, objavljeno je u nedjelju.

Dokumenti, nazvani “Rajski dokumenti” (eng. Paradise Papers), procurili su iz advokatske firme Appleby osnovane na Bermudima i firme Asiaciti Trust iz Singapura, a nabavio ih je njemački list Sueddeutsche Zeitung i podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ).

Related posts