Medicinski timovi ponovo na smještajnim lokacijama za migrante u Bihaću

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji s organizacijom “Ljekari bez granica”, medicinski timovi domova zdravlja u Bihaću i Velikoj Kladuši vraćaju se na smještajne lokacije za migrante.

Time je obezbijeđen izlazak mobilnih medicinskih timova na teren već od sutra, s obzirom na to da će potrebna financijska sredstva obezbijediti “Ljekari bez granica”.

– Ovim ulazimo u kontrolirani sistem, tako što će naši ljudi svakodnevno raditi na terenu i za to biti plaćeni. Moram odmah razjasniti da ove međunarodne organizacije ništa ne plaćaju retroaktivno i oni će financirati aktivnosti koje počinju od sutra. Treba istaći da su naši domovi zdravlja do sada samo dobili po pet hiljada maraka od Vlade USK – rekao je ministar zdravlja i socijalne politike USK Hazim Kapić.

O dosadašnjim iskustvima na terenu govorila je direktorica Doma zdravlja Bihać Anela Kasumović-Softić, naglašavajući da je bilo dana kada su imali po više od 60 interencija na lokaciji nekadašnjeg “Đačkog doma”.

– Izlagali smo sebe riziku, jer smo svjesni važnosti našeg prisustva. Jednostavno moramo obratiti i pažnju na mogućnost prekogranične epidemije scabiesa (šuge), što bi bilo katastrofalno za Bihać i USK – istakla je Kasumović-Softić.

Memorandum o saradnji bi uskoro trebala potpisati i Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić”, koja je do sada u svrhu medicinskog zbrinjavanja i liječenja migranata potrošila 12.000 maraka.

Related posts