Medicinske usluge u neuslovnoj zgradi Doma zdravlja u Bužimu

Dom zdravlja u Bužimu već godinama se suočava s velikim problemima u radu, a najveći od njih su dotrajale i neuslovne prostorije u kojima je smještena ova zdravstvena ustanova.

Prema riječima Indire Bosnić, direktorice pomenute ustanove, Dom zdravlja radi u prostorijama nekadašnje mjesne ambulante koja je izgrađena početkom pedesetih godina prošlog vijeka.

“Vremenom smo obimom djelatnosti i brojem zaposlenika prerasli sadašnje smještajne kapacitete, pa je neophodno tražiti nova rješenja. Vjerujte, pacijenata nekada ima toliko da ne znamo kako ih i gdje smjestiti”, istakla je Bosnićeva.

Ona je dodala kako ne posjeduju vlastita finansijska sredstva kojima bi se riješio ovaj problem, budući da godinama rade u teškim ekonomskim uslovima.

Trenutno je u ovoj ustanovi zaposleno 77 radnika, a u posljednjih nekoliko godina osjetan je i problem nedostatka stručnog kadra, budući da sve veći broj medicinara s područja USK odlazi u inostranstvo.

Hazim Kapić, ministar zdravstva u Vladi USK, ističe kako u ovom trenutku ne postoji način da se riješi problem smještajnih kapaciteta Doma zdravlja u Bužimu.

“Jedan broj zdravstvenih ustanova smješten je u starim i dotrajalim objektima čije održavanje je jako skupo. Međutim, finansijska situacija je takva da ne dopušta izdvajanje značajnijih sredstava kako bi se eventualno gradili novi zdravstveni kapaciteti”, istakao je Kapić. – pišu Nezavisne.

Related posts