Ljekari u USK četvrtu sedmicu u štrajku, pacijenti na rubu strpljenja

Štrajk ljekara, doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskoga kantona ušao je već u četvrtu sedmicu i, nažalost i ljekara i pacijenata, ne nazire mu se kraj.

 

Usvojen budžet

Sindikat doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona i Sindikat ljekara Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću nastavili su polovinom februara u januaru zamrznuti štrajk dobivši obećanje Vlade USK da će donošenjem budžeta za 2019. ispuniti njihove zahtjeve, odnosno povećati satnice. No, budžet je usvojen, a Vlada dato obećanje nije ispunila.

Osim u Općoj bolnici Sanski Most, slično stanje je i u Domu zdravlja Bihać i Kantonalnoj bolnici Bihać.

– Gdje god smo mogli smanjiti svoje zahtjeve, to smo učinili, pristali smo da im damo rok od mjesec pa nas opet nisu ispoštovali – kazao je dr. Nedim Kurtagić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK.

On ističe da kolege ljekari tokom štrajka imaju veliko razumijevanje prema građanima, da niko neće biti odbijen, te da su u ovaj štrajk stupili i zbog njih i zbog opstojnosti cjelokupnog zdravstvenog sistema u Kantonu.

U čekaonici Doma zdravlja u Bosanskoj Krupi zatekli smo nekoliko pacijenata koji su čekali na zdravstveni pregled ili došli da im ljekar prepiše redovnu terapiju lijekova.

– Želim da doktori što prije okončaju štrajk i počnu raditi, da im se ispune njihovi zahtjevi. Štrajk ljekara, prema meni, je opravdan, kao i njihovi zahtjevi. Svako traži svoja prava, pa tako i ljekari. Radila sam nalaze i čekam da mi se prepiše terapija. Nadam se da će me ljekar primiti – kaže pacijentica Izeta Nuhanović.

Povišice za sve

Sejfo Šahinović također kaže kako je štrajk opravdan, ali bi i sve medicinsko osoblje trebalo dobiti povišicu plaće, a ne samo doktori.

– Jedan dan sam dolazio i nisam završio što sam trebao jer su mi rekli da, navodno, ne daju terapije dok traje štrajk. Sad sam došao drugi put. Vidjet ću hoću li dobiti – kaže Šahinović.

Trpe građani

Senudin Alijagić doveo je sina Adijana na ljekarski pregled kako bi ga upisao u vrtić. Kaže da zbog štrajka ljekara najviše trpe građane.

– Zahtjevi ljekara su donekle opravdani. Mislim da bi štrajk trebao biti prekinut što prije baš zbog toga da bi svi pacijenti mogli dobiti svoje terapije i ostvariti sva prava koja im po zakonu pripadaju – ističe on za USKinfo.ba.

Related posts