Lažni brakovi: Ulaznica za Njemačku košta kao stan

Lažni brakovi postali su siguran put do državljanstva zapadnih zemalja, ali to ima paprenu cijenu.

Fiktivni brak, na primjer u Njemačkoj, košta kao stan u Beogradu. Jednom novac, drugom državljanstvo. I svako na svoju stranu. Fiktivni brak u Njemačkoj košta i do 50.000 evra.

Jedna od Beograđanki već je mjesecima u dugotrajnoj proceduri za sklapanje braka sa njemčkim državljaninom. Čitav proces na kraju će je koštati 15.000 evra.

“Kontrole su rigorozne, stave vas u dvije sobe, ispituju šta ste kuvali juče, na kojoj strani spava vaš suprug, da li ima mladeže, tetovažu”, priča ona.

Na pitanje da li je spremna da toliko vrijeme i novac da za taj cilj, ona kaže:

“Naravno, to je dugoročno ulaganje u budućnost.”

“Takva praksa je bila i kod nas pre par decenija kada je Jugoslavija bila meka za ljude iz Rumunije, plaćalo se, zloupotreba sigurno i sad postoji”, kaže jedan od sugrađana.

Srpski pravosudni sistem nije rigorozan kao u inostranstvu.

“Ne postoji krivično delo nazvano lažno sklapanje braka, ali u okviru nekih drugih krivičnih dela, npr. krivično delo prevare može javni tužilac ili drugo pravno lice da pokrene krivični postupak protiv osobe koja želi da zasnuje fiktivni brak”, objašnjava advokat Rade Knežević.

Ipak, to ne znači da se fiktivni brakovi u Srbiji ili BiH ne sklapaju, naprotiv: Obično ga kupuju stanovnici dalekih siromašnih zemalja od Bliskog istoka do Kine. Odakle god da dolaze, kupci lažnih brakova imaju jedan cilj: novčani spokoj i miran gastarbajterski život.

(b92)

Related posts