Layen: EU pripremila paket podrške za cijeli zapadni Balkan

Evropska unija pripremila je paket podrške za cijeli Zapadni Balkan kako bi mu pomogla u suočavanju sa energetskom krizom, izjavila je danas u Skoplju predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

Fon der Lejen, koja je posjetu zapadnom Balkanu započela u Sjevernoj Makedoniji, rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim da je EU obezbijedila grantove u vrijednosti od 80 miliona evra za tu zemlju kao vid hitne podrške budžet.

“To će pomoći u suočavanju sa visokim troškovima energije za vaše građane i kompanije”, rekla je fon der Lejen i najavila da će u Sjevernu Makedoniju stići još sredstava, prenosi makedonska Telma.

Ona je na Tviteru ocijenila da pregovarački proces sa Sjevernom Makedonijom dobija na zamahu i da je makedonski narod posvećen evropskim vrijednostima.

“Sve ujedinjene političke snage mogu da ostvare cilj, za dobrobit građana. Sada je taj trenutak”, poručila je Fon der Lejen.

Nakon posjete Skoplju, Fon der Lejen će, kako je ranije najavljeno, sutra boraviti u Prištini i Tirani, a 28. oktobra na agendi su Srbija i Bosna i Hercegovina.

Posjetu završava 29. oktobra u Podgorici.

Izvor: Vijesti.ba / NN

Related posts