Kupci stanova u zgradi “15. maj”: Podnijeta krivična prijava protiv gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića

Udruženje građana “15. maj” koje okuplja kupce, stanova, poslovnih prostora i garaža u istoimenoj zgradi, podnijelo je proširenu krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona protiv gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, ali i svih ostalih koje smatraju odgovornima što već osam godina ne mogu ući u stanove koje su platili.

Pored načelnika Imamovića predmet prijave su svi bivši direktori Direkcije za izgradnju Tuzla, članovi Upravnog odbora Direkcije koje je delegirao Grad Tuzla sa načelnikom, kao i direktor i vlasnik građevinske kompanije “Giprom”, potvrdila je Sevleta Avdić iz udruženja “15. maj”.

Kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža u zgradi “15. maj”, koja se nalazi na Brčanskoj Mlati u Tuzli, ima oko 200. Svi zajedno u zgradu su uložili između 10 i 11 miliona maraka. Gradnja je počela 2007. godine, a trebala je biti okončana krajem 2009. godine, međutim to se još uvijek nije desilo. Zgradu su gradili Direkcija za izgradnju Tuzla, koje je u većinskog vlasništvu Grada i građevinska kompanija “Giprom”.

– Uzrok svih naših problema nije jedan čovjek. Ovdje se radi o dubokoj upletenosti vlasti, odnosno Gradske uprave Tuzla, sa privatnim interesima pojedinaca. Ne radi se o kriminalu jedne osobe, nego organizovanom kriminalu, koji su nadležni organi bili dužni da istraže i nadam se da će Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona u skladu sa ovlastima poduzeti određene mjere – kaže Mirsad Šuvalić predsjednik Udruženja građana “15. maj”.

Kupce stanova dodatno je zabrinulo i to što je direktorica Direkcije za izgradnju Jasminka Šehić, u konsultaciji s Gradskom upravom Tuzla, prije desetak dana podnijela zahtjev za otvaranje stečaja u Direkciji. Kada se otvori stečaj postoji mogućnost da stanovi koji su uredno plaćenii postanu dio stečajne mase, tako da bi kupci mogli ostati bez svoje imovine.

– Predstečani postupak za Direkciju je vođen od februara do maja 2016. godine i tada je predstečajna upravnica Asima Pračić rekla da ne postoje uslovi za stečaj dok se ne izmiri imovina kupaca u zgradu “15. maj”. Kome je onda u interesu da na štetu građana, odnosno kupaca, forsira taj stečaj. Imamo informacije da Direkcija ima imovinu koja nije uknjižena i to baca novu sumnju da neko ima privatni interes da tu Direkciju gurne i stečaj. To je posao za Tužilaštvo – kaže Mirsad Šuvalić.

Direktorica Direkcije Jasminka Šehić za Faktor je potvrdila da je pokrenula stečaj, u konsultaciji sa Gradskom upravom. O tome šta će biti sa stanovima u zgradi “15. maj” direktorica je rekla da je to na sudu da odluči.

– Novi predstečajni postupak se neće voditi, jer je on već proveden. Bit će zanimljivo vidjeti ko će uplatiti iznos za troškove stečaja, jer Direkcija nema novca za to, a Grad Tuzla nema potraživanja u stečajnom postupku Direkcije. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Grad obrazločiti uplatu za troškove stečaja, jer to nije mali iznos, a ipak se radi o budžetskom novcu – istakla je advokatica Sanela Džanić, koja zastupa udruženje “15. maj”.

Kantonalno tužilaštvo TK još od 2014. godine provodi preistražne radnje u vezi Direkcije i zgrade 15. maj, ali tužilac nije donio odlku o pokretanju istrage. Prije 20-ak dana udruženje “15. maj” zvanično je pitalo postupajućeg tužioca Ćazima Serhatlića hoće li biti donijeta odluka, ali odgovor još nisu dobili. – piše faktor.ba

Related posts