Konstituisano OV Bos. Krupe: Većinu čine SDA, DF i vijećnik iz nacionalnih manjina

U Bosanskoj Krupi je konačno konstituisano Općinsko vijeće. Većina koju čine SDA (9), DF (3) i vijećnik iz reda nacionalnih manjina za predsjedavajućeg je izabrala Đemala Elezovića (DF). Odmah nakon konstituirajuće jučer je održana i vanredna sjednica na kojoj je između ostalog usvojena i Odluka o privremenom finansiranju čime će se deblokirati finansijski tokovi Općine Bosanska Krupa.  

Tek četvrto zasijedanje, odnosno treći nastavak konstituirajuće sjednice, rezultirao je izborom predsjedavajućeg, što je bila kočnica formiranju novog saziva ovog predstavničkog organa. Trinaest vijećnika prihvatilo je prijedlog DF-a da se za ovu poziciju imenuje njihov kandidat Đemal Elezović. Obraćanjem zvaničnika, predsjedavajućeg Elezovića, dotadašnjeg zamjenika predsjedavajućeg Alena Lipovače, inače imenovanog na zasijedanju protekle sedmice, te načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića, konstituirajuća sjednica je nakon skoro dvije sedmice završena.

Da ni jučerašnji dan neće proći bez „potresa“ u bosanskokrupskom Općinskom vijeću pokazalo se ubrzo kada je nakon konstituirajuće zakazana vanredna sjednica na čijem se dnevnom redu osim načelnikovog Prijedloga odluke o privremenom finansiranju kojom će se deblokirati finansijski tokovi, na prijedlog SDA, odnosno parlamentarne većine, našle još tri tačke. Odnose se na izmjenu članova Komisije za Statut i propise i Komisije za izbor i imenovanja, administrativno i mandatsko imunitetska pitanja, zatim razriješenje zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Alena Lipovače i zabranu zapošljavanja u organu uprave, javnim ustanovama i preduzećima kojima je osnivač Općinsko vijeće.

Uslijedila je dugotrajna, u momentima i žustra rasprava, prije svega o tome da li se o ovakve tačke mogu naći na vanrednoj sjednici na kojoj se, prema mišljenju opozicije, razmatraju i donose isključivo odluke od vitalnog značaja za općinu što je samo Odluka o privremenom finansiranju. Tako nije mislila većina pa je ostala pri svome prijedlogu.

Usvojen je dnevni red, a potom i sve predložene tačke. U pomenute dvije komisije imenovani su novi članovi, a dužnosti zamjenika predsjedavajućeg razriješen je Alen Lipovača. Usvojen je moratorij na zapošljavanje što je opozicija okarakterisala kao populistički čin, a načelnik Halitović nepotrebnim s obzirom da se do usvajanja budžeta, kako je istakao, svakako ne mogu upošljavati radnici.

Prijedlog odluke o privremenom finansiranju namjena po budžetu Općine Bosanska Krupa bila je posljednja tačka koja je usvojena. I jedina o kojoj se nije raspravljalo. Doduše, kroz ranije rasprave mnogo se govorilo o njenoj potrebi i važnosti. Objavom Odluke u Službenom glasniku organ uprave će nakon skoro mjesec dana biti u stanju izmirivati svoje obaveze. Finansiranje javnih rashoda vršit će se privremeno od 1. januara do donošenja budžeta za ovu godinu a najduže do 31. marta 2021. godine.

Napominjemo da se novoizabrano Općinsko vijeće Bosanska Krupa sastoji od 9 vijećnika SDA, 5 vijećika SDP, 5 vijećnika ASDA, 3 vijećnika DF, 2 vijećnika NiP, te 1 vijećnika iz reda nacionalnih manjina. Većinu su tek na četvrtom zasijedanju usaglasile stranke SDA i DF te vijećnik iz reda nacionalnih manjina. ASDA, SDP i NiP prema ovoj računici otišle su u opoziciju.

Izvor: uskinfo.ba

Related posts