Kockarnice i kafane u USK sve bliže školama

Iako zakon zabranjuje kockanje maloljetnicima, u praksi je drugačije. Primjeri iz Unsko-sanskog kantona dovoljna su ilustracija. Naime, u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi, Bužimu, Sanskom Mostu, Ključu i Bosanskom Petrovcu u neposrednoj blizini osnovnih i srednjih škola nalazi se 231 kladionica i kockarnica, te gotovo pet puta više ugostiteljskih objekata, koje krše ove propise.

Udaljene su od njih jedva desetak metara, a nekoliko ih je čak i u samim dvorištima škola. Udruženje „Iskre“ iz Bihaća došlo je do ovih saznanja provodeći istraživanje da li osnovci i srednjoškolci i koliko posjećuju kladionice i kockarnice, odnosno ugostiteljske objekte.

– Utvrđeno je u da veliki broj djece kako iz osnovnih, pogotovo iz srednjih škola redovno posjećuje kladionice i ugostiteljske objekte – kaže Senida Karasalihović iz Udruženja „Iskre“.

U bihaćkoj Osnovnoj školi „Harmani I“, u čijoj se blizini i nalazi kladionica kažu „da ne mogu djeci spriječiti odlazak u nju. U toku nastave mogu, međutim, djeca idu prije ili poslije nastave.“

faktor.ba

Related posts