Ko sve stoji iza Srbske časti: Tako je bilo i 1991.

Posljednjih mjeseci se sve više u medijima i vlasti u BiH spominje organizacija “Srbska čast” iz Niša, koja ima ogranak u Republici Srpskoj. Pojedini dužnosnici i mediji okarakterizirali su ovu organizaciju kao paravojnu, dok njeni predstavnici u Republici Srpskoj tvrde da se bave humanitarnim radom.

Srbska čast je pojam iza kojeg se skrivaju ljudi s maskama na glavama, često u maskirnim uniformama s automatskim oružjem u rukama, pojam je to kojim su označene brojne njihove fotografije iz teretane, vojne obuke i postrojavanja.

Kako piše Žurnal, iza tog pojma nalaze se i fotografije gdje se vidi da su njihovi članovi zaduženi i za sigurnost Arkanove udovice Ceca Ražnatović, da su često u Moskvi i još mnogo toga. Neke novije fotografije uglavnom su nastale u Banja Luci, a daleko najimpresivnija je nastala 12. decembra 2017. u dvorani Narodne skupštine Republike Srpske, piše Express.

U prvom redu su sjedili Igor Bilbija iz Prijedora i Bojan Stojković iz Niša, vođe “Srbske časti”. Igor Bilbija je poznat po čestom sudjelovanju u crnoj hronici. Hapšen je zbog prostitucije, prijevare i organiziranog kriminala. Bojan Stojković iz Niša poznat je kao “najsnažniji Srbin”, ali nosi i odlikovanje koje mu je dao ruski general Valerij Vječesljavević Kaljakin. Zajedno s kolegama iz Srpske časti prošao je prošao je obuku u kampu 63. padobranske brigade u Nišu što je ovjekovječio i prigodnom fotografijom.

“Ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine”

Tokom 2007. godine boravio je u kasarni “Ševatske Livade” u Preševu. Dio obuke je, prema izvorima Žurnala, zahvaljujući vezama s ruskim veteranima okupljenih oko organizacije “Nasljednici pobjede” prošao u Moskvi.

“Za takvog predsjednika vrijedi umrijeti”, napisao je Stojković na svom Instagram profilu pod fotografijom Vladimira Putina.

Ispod fotografije s Miloradom Dodikom napisao je: “Ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine”. Iste stihove zapjevao je Milorad Dodik u maju 2016. na skupu organiziranom kao protuprosvjed oporbi koja je zahtijevala njegovu smjenu. Članovi Srbske časti bili su zaduženi za Dodikovu sigurnost.

Od tada, oni su česti gosti Banja Luke, pogotovo kada predsjednik Republike Srpske iznosi ili provodi svoje separatističke ideje. Njihove pojačane aktivnosti u BiH došle su i na radar sigurnosnih službi u tijekom prosinca i siječnja.

“Igor Bilbija zapošljava ljude iz kaznenog miljea”

– Srbska čast i omladina Veterana RS Powers održali su sastanak u Narodnoj Skupštini RS na kojem se govorilo o formiranju jedinice sastavljene od ova dva udruženja, koji će sudjelovati u svečanom postrojavanju i mimohodu povodom 9. januara, neustavnog dana Republike Srpske – piše u dokumentima sigurnosnih agencija koje još navode da se na sastanku “razgovaralo i o eventualnim intervencijama ukoliko opozicija bude opstruirala rad vlasti“. Prema istim izvorima, parlamentarni prostor za aktivnosti “srpske časti” osigurao je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

– Predsjednik Srbske časti iz Republike Srpske Igor Bilbija zapošljava ljude iz kaznenog miljea koji će biti okosnica buduće paravojne jedinice, dok je omladinska organizacija Power baza za regrutovanje – stoji dokumentu sigurnosnih agencija BiH.

Ali, Milorad Dodik je u januaru odbacio navode kako se u tome entitetu uz podršku Moskve uspostavlja paravojna formacija koju čine pripadnici udruge “Srbska čast” koja bi bila u funkciji aktualnih vlasti iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Međutim, Žurnalove informacije potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je član Srpske demokratske stranke (SDS).

– Raspolažemo tim informacijama već duže vrijeme. Prikupili smo dosta informacija vezano za to – rekao je Mektić i dodao kako ne može iznositi u javnost operativne detalje.

Mektić: To je opasno. Ovako je sve počelo i 1991.

– To je opasno jer se pojavljuju na ovakav način. Neprihvatljiva je tvrdnja o humanitarnoj organizaciji. Imamo raznih humanitarnih akcija, ali nisam vidio da se oblače u najelitnije ratne uniforme, da se prikazuju sa opremom i naoružanjem koje služi isključivo za likvidaciju u toku vojnih djelovanja – rekao je Mektić na konferenciji za novinare.

– Na RTRS-u je nedavno bila humanitarna večera… Bili su tu predsjednik RS, premijerka i ostali… I niko nije bio u vojnoj uniformi. Zašto nisu i oni obukli vojne uniforme, zašto se nisu istetovirali i nabildali i pokazivali oružje – zapitao je Mektić.

On je kazao da je ovo pokušaj da se obmane narod i građani.

– Kako oni sami ističu, nisu registrovani kao nikakva organizacija, a pokušavaju da izvuku priču na humanitarnoj osnovi. U suštini, najorganizovaniji su kao kriminalna organizacija. Za to postoje dokumenti. Postoji ime, prezime – kažnjavan za ovo i ono djelo. To su kaznena djela nasilništva, razbojništva, reketiranja, ucjenjivanja i kao narko dileri. Kakve droga i humanitarna aktivnost imaju veze? Po čemu je to zajedničko. Takvi su u uniformama Srbske časti koji su osuđivani kao narko dileri – naveo je Mektić, prenosi Telegraf.rs.

– Ovako je počelo 1991. godine, kada su se počele pojavljivati razne paravojne formacije na koje su se stavljali istaknuti kriminalci. Od takvih je sve počelo. Je li treba da nam se to ponovi? – zapitao je Mektić.

Ispričao je i da ga je novinarka RTRS pitala ima li ekstremista ima u Federaciji BiH. Odgovorio joj je, kaže, da ekstremista ima posvuda, ali da je organizacija Srbska čast u ovom trenutku aktuelna i da zato govori o njima.

– Ovo je opasno što se manifestiralo oko Srbske časti – kazao je Mektić zapitavši za koga su napravljene paravojne formacije, kome i kakvu poruku trebaju poslati.

– Šta znači uniformirana osoba sa oružjem i fantomkama. Šta oni znače? Je li to humanitarac? – pitao je Mektić.

On je kazao da postoje dva odgovora na ovaj izazov.

– Jedan je da se suprotstavimo putem legalnih institucija na bilo kojem nivou ili drugi da krenemo i mi u formiranje paravojnih organizacija pomoću kojih ćemo se braniti od ovih kriminalaca i lopova – zaključio je Mektić.

BH analitičar Nedžad Ahatović upravo tim povodom je podsjetio na činjenice da čak i specijalci RS-a provode dio obuke na poligonima u Rusiji te da je uobičajeno da ruski instruktori s iskustvom ratovanja po Ukrajini dolaze u Srbiju i BiH gdje provode obuku.

– Ukazivao sam da postoje indicije da se na teritoriju entiteta RS krije oko 300.000 cijevi nelegalnog pješačkog naoružanja, pisao sam i o navodnoj bateriji haubica D-30 kalibra 122 mm koja se nalazi u krugu vojarne Miloš Obilić na Palama, a koja je trebala biti uništena u redukciji vojne opreme OS BiH, pisao sam i o raketama zemlja-zemlja R-65 Luna koje se nalaze u krugu kasarne Kozara u Banjoj Luci koje do februara 2014. također nisu bile uništene – napisao je Ahatović za portal Index.ba.

U tekstu Žurnala se navodi da je organizacija “Srbska čast” povezana sa “Noćnim vukovima”, ruskim udruženjem bikera bliskim predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, koje je na crnoj listi SAD zbog terorističkih akcija u Ukrajini.

Još se navodi da je predsjednik RS Milorad Dodik odlikovao “Noćne vukove”, dok su ruski veterani odlikovali “Srbsku čast”.

Predstavnici “Srbske časti” su boravili u Banjaluci u decembru prošle godine, kada su primljeni u Narodnoj skupštini RS, kao i 9. januara, prilikom proslave Dana RS.

Na jednoj od brojnih objavljenih fotografija, na kojima poziraju u maskirnim uniformama, s njima u društvu nalazi se i čuvar logora Keraterm i haški osuđenik Damir Došen, navodi se.

U decembru 2015., stoji u tekstu, u Nišu je predsjednik “Srbske časti” Bojan Stojković primio delegaciju “Nasljednika pobjede”, koju je predvodio general iz Moskve Valerij Vječeslavovič Kaljakin. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Udruženja veterana iz RS Duško Vukotić koji je, ujedno, i predsjednik “Nasljednika pobjede” za Republiku Srpsku, dodaje se.

U Vjesniku “Nasljednika pobjede”, izmaja 2015., objavljene su fotografije na kojima članovi ovog udruženja poziraju sa Kozacima, među kojima je i Nikolaj Djakonov. Ovaj vođa Kozaka bio je jedan od organizatora proruskih paravojnih akcija na Krimu, a pred izbore 2014, s još 130 Kozaka boravio je u Banjaluci.

Related posts