Ko su rekorderi po broju ispadanja iz Premijer lige BiH?

Premijer liga BiH broji trenutno 12 klubova, a prvi put su nastupila 22 kluba, da bi od 2001/02 sezone učestvovalo 16 klubova, što je dugo niz godina bio format prvog ranga bh. nogometa.

Jedinstven sistem takmičenja startao je 2002. godine i od tada Premijer ligu zajedno igraju klubovi iz RS i Federacije.

Od početka jedinstvene lige, Zrinjski je sa šest titula daleko najtrofejniji, dok je tri osvojio Željezničar, Široki i Sarajevo su osvojili po dvije, a po jednu Borac, Modriča i Leotar.

Samo su dvije ekipe po tri puta napuštale Premijer ligu, a to su spomenuti Borac iz Banjaluke i Budućnost iz Banovićana. Borac je ispadao u sezonama 2004/05, 2006/07 i posljednji put 2015/16. Budućnost je u niži rang morala u sezonama 2002/03, 2005/06 i 2010/11.

Za razliku od Borca, koji ove sezone igra u Premijer ligi i izborio je opstanak, pa će ostati član najboljih bh. klubova, Budućnost se nalazi u Drugoj ligi FBiH – grupa Sjever, ali će po svemu sudeći ubrzo ozvaničiti povratak u Prvu ligu FBiH. Hoće li Banovićani smoći snage za potpuni povratak na staze stare slave, ostaje da vidimo u narednom periodu.

Po dva puta iz Premijer lige su ispadali Drina Zvornik, Jedinstvo iz Bihaća, Kozara, Rudar Prijedor, Travnik i Velež, a po jednom Bosna Visoko, Brotnjo, Glasinac, GOŠK, Laktaši, Metalleghe, Mladost Gacko, Mladost VO, Modriča, Olimpik, Orašje, Posušje, Radnik,Sloboda, Slavija, Zvijezda i Žepče, te od ove sezone Vitez i Čelik.

Velika četvorka Željo, Zrinjski, Sarajevo i Široki nisu nikada ispadali iz lige, baš kao niti Mladost DK i Krupa, koji onedavno igraju Premijer ligu, a Vitezu je ove sezone prvi put da ispada u niži rang, baš kao i Čeliku.

Naredne sezone bismo mogli očekivati i nove debitante u Premijer ligi, ukoliko Sloga iz Simin Hana i Zvijezda 09 zadrže prve pozicije u prvenstvima FBiH i RS-a.

sportsport.ba

Related posts