Kinez postao Hercegovac: Promijenio sam ime i glasam na izborima

Su Jang Zao, profesor matematike iz Kine, prije 15 godina doselio se u Trebinje gdje je ostao sve do danas.

Za EuroBlic kaže da ne planira da ode iz Hercegovine jer je poput magije. Jung Zao ističe da je sretan što je stanovnik Trebinja.

– Ko jednom dođe u ove krajeve uvijek poželi da se vrati, a eto ja sam odlučio da sa tadašnjom devojkom, a sada suprugom, ostanem i Trebinju i nije mi krivo – priča Janko Zhao.

Odmah po dolasku od sugrađana je dobio ime Janko i odlučio je da se krsti i pređe u pravoslavlje. Proslavlja Božić i ima svoju krsnu slavu Svetog Jovana Šangajskog, koji se slavi 2. jula.

– Čim sam došao zavolio sam Trebinje. Kada sam upoznao čovjeka koji mi je vodio knjige shvatio sam koliko je ovdje dobar i gostoljubiv narod. Po njegovoj kćerki Ivani dao sam ime i mom prvom djetetu. On je bio moj venčani, a zatim i kršteni kum – rekao je Janko nakon prelaska na pravoslavlje.

Na ime koje je dobio od Trebinjaca nije se bunio, a njegova supruga dobila je ime Sofija.

Janko ima i državljanstvo BiH, napravio je kuću u Trebinju, i otvorio nekoliko radnji. Na posljednjim lokalnim izborima iskoristio je pravo glasa i glasao u trebinjskom Domu penzionera.

Kaže da je glasao i prije četiri godine na lokalnim izborima, jer na to ima pravo, pa ispunjava građansku dužnost.

Iako je po samom dolasku rekao da je došao u Trebinje zbog promjene, a ne lošeg života u Kini, sada kaže da iz ovog grada ne želi da ide.

Related posts