KFW projekt: Spojene obale Une

Druga faza tzv. KFW projekta izgradnje kanalizacione mreže i prikupljanja otpadnih vodau gradu Bihaću, gotovo je došla do samog kraja. Najobimniji i najzahtjevniji dio druge faze bilo je spajanje mreže preko rijeke Une, odnosno spajanje desne i lijeve obale. Uz pomoć firme iz Slovenije specijalizirane za ovu vrstu radova obale Une danas su spojene.

Nešto više od 73% druge faze KFW projekta u ovome trenutku je završeno, što iznosi 38 kilometara od predviđenih 55. Spajanje desne i lijeve obale rijeke Une bio je najzahtjevniji zadatak pred izvođačima radova, ali i to je danas privedeno kraju, jer prva od dvije cijevi provučena je ispod Une na dubini od 3,5 metra ispod njenog nivoa.

Cjelokupna infrastruktura, iako ne protiče sve prema predviđenom planu izvođenja radova zbog nešto lošijeg, odnosno hladnijeg vremena, ipak bi trebala biti završena u roku, do 1. maja ove godine.

Osim izgradnje kanalizacione mreže i glavno postrojenje je u potpunosti završeno, pa se već naredne sedmice centar u Velhovu treba pustiti u probni rad. Preostali radovi na završetku cijele druge faze, prema riječima naših sugovornika, do početka maja bi trebali biti završeni. Što se tiče asfaltiranja puteva u toku je tender za izvođača radova, što bi u skorije vrijeme trebalo biti završeno, pa da se konačno krene i sa asfaltiranjem grada Bihaća. – piše rtvusk.

Related posts