Kantoni pozvani da ubrzaju obradu zahtjeva za isplatu sredstava podrške poljoprivrednicima

Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu u iznosu od 106.000.000 KM sa mjerama podrške koje trebaju doprinijeti održivosti i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, a koji je Vlada Federacije BiH usvojila protekle sedmice, stupio je na snagu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu omogućava da, nakon što kantoni dostave obrađene zahtjeve, budu isplaćena sredstva podrške poljoprivrednim proizvođačima.

– Federalno ministarstvo poljoprivrede je u saradnji sa Federalnim ministarstvom finansija osiguralo sredstva za isplate novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Zbog toga smo uputili poziv svim kantonalnim ministarstvima nadležnim za poslove poljoprivrede da ubrzaju proces obrade zahtjeva poljoprivrednih proizvođača, kako bi se nakon dostavljenih obrađenih zahtjeva stvorili preduslovi za isplate novčanih podrški. Poljoprivrednicima je danas, pored visine poticajnih sredstava bitna i redovnost isplata kada im je to najpotrebnije, tj. u vrijeme proljetne sjetve – istakli su iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Na zajedničkim sastancima održanim tokom februara i marta resorni kantonalni ministri upoznati su o neophodnosti pravovremene obrade zahtjeva od kantonalnih ministarstava radi što brže isplate sredstava podrške poljoprivrednim proizvodačima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prenio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Related posts