Kamber: Pretresaju me zbog pisanja na blogu, a niko ništa ne demantuje

Informaciju da mu pretresaju stan i porodičnu kuću zastupnik SDA u Federalnom parlamentu Asim Kamber dobio je dok je putovao prema Banjoj Luci.

Kamber tvrdi da su već duže on i njegova porodica izloženi pritiscima “nekih političkih centara moći u Unsko-sanskom kantonu”.

– Očito, danas su im se pridružili policija i Tužilaštvo USK, a sve se dešava zbog objava na mom blogu koje svjedoče o korupciji i kriminalu tih koji mi sve ovo pakuju. U posljednje vrijeme u više navrata pozivan sam u policiju da dajem izjave na sadržaje mojih tekstova. Jasno im rekao da postoji zakon o zaštiti od klevete i da onaj ko se ne slaže ima pravo demantovati moje napise. Niko ništa ne dematira, a mene pozivaju da dajem izjave u policiji – kaže Kamber za Faktor.

Dodaje da su pravosudni organi ranije pokušali uhapsiti u okviru istrage u predmetu Unsko-sanske šume.

– Uspio sam doći do dokumenta i tonskih zapisa koji svjedoče o montiranom procesu gdje je glavni cilj bio da se diskreditira SDA i ja kao njen visoki zvaničnik, a da se opere kriminal bivšeg premijera Hamdije Lipovače. Prije mjesec dobio sam informaciju iz MUP-a USK da je glavna kantona tužiteljica Fadila Amidžić tražila od komesara Muje Koričića da mi se bilo šta nađe kako bi me diskreditirali kroz nekakav predmet. Nisu uspjeli. Čak su od nekih istražitelja tražili da se vrate na sve stare poslijeratne predmete u kojima se spominje moje ime. Naravno ni tamo nisu ništa našli – govori Kamber.

Navodi da i današnja akcija ima cilj da se diskreditira SDA i on kao federalni zastupnik.

– Mogli su me nazvati, tražiti da dođem, a ne ovako praviti predstavu – kaže Kamber, koji se s puta vraća prema Sanskom Mostu.

U okviru iste akcije danas se vrše pretresi u kući njegovog sina, ali i urednika i novinara portala Inmedia.ba. Jedan od urednika, A. B. je priveden. Kamber pretpostavlja da od njih traže porijeklo tekstova i informacija.

– Oni žele ugušiti istinu i spriječiti da izađe na vidjelo – zaključuje Kamber.

U policiji USK nisu željeli potvrditi informacije o pretresima. Iz Tužilaštva USK kazali su nam da MUP USK na više lokacija na području Sanskog Mosta provodi pretrese po njihovom nalogu. U toku je, kažu, saslušanje više svjedoka u vezi sa krivičnim djelom odavanje službene tajne.

Prema pisanju pojedinih lokalnih portala, Kamber je objavio četiri transkripta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koje je ova policijska agencija radila tokom posebnih istražnih radnji po nalogu Tužilaštva USK u krivičnom predmetu protiv bivšeg direktora Unsko-sanskih šuma Đevada Muslimovića i još pet njegovih optuženih saradnika. Ovi transkripti, kako navode, još nisu korišteni u sudskom procesu.

Izvor: Faktor

Related posts