Jusuf Nurkić napustio bolnicu: Bosanska zvijer oporavlja se kod kuće!

Operativni zahvat nakon dvostrukog prijeloma lijeve noge uspješno je obavljen u Portlandu

Jusuf Nurkić oporavak nastavlja kod kuće, glase dobre vijesti iz Sjedinjenih Američkih Država.

Operativni zahvat nakon dvostrukog prijeloma lijeve noge uspješno je obavljen u Portlandu, gdje je najbolji bosanskohercegovački košarkaš operiran nakon povrede koju je zadobio u meču svojih Blejzersa protiv Bruklin netsa.

Dozvola ljekara

Protekla dva dana nakon operativnog zahvata prošla su bez komplikacija pa je 24-godišnji Živiničanin dobio dozvolu ljekara da napusti bolnicu, saznaje “Dnevni avaz”. Bosanska zvijer se oporavlja u svom domu u Portlandu, uz, naravno, ljekarski nadzor i odgovarajuće terapije.

Još nije poznato kad bi se Nurkić mogao vratiti na teren, ali to u ovom momentu i nije toliko važno koliko informacija da mu se prognozira potpuni oporavak i nastavak karijere. Prema nezvaničnim informacijama, Jusufa bismo na terenu mogli vidjeti za šest mjeseci, što znači da bi trebao biti spreman za narednu NBA sezonu koja počinje u oktobru.

Američki ljekar, ortopedski hirurg Majkl Džordž (Michael George) upozorio je za zvaničnu internetsku stranicu NBA lige da sada najveći rizik prijeti od infekcije te da je potrebno između osam i 12 sedmica da kosti zacijele ako nema komplikacija.

Dva načina

– Nurkić je zadobio prijelom glavne potkoljenične kosti tibije, kao i tanje kosti fibule. Bio je to otvoreni prijelom, što znači da je kost probila kožu. Otvoreni prijelomi su teži, jer kompliciraju zarastanje kože i mekog tkiva, a povećan je i rizik od infekcija.

Dobra je vijest to što u fibuli nema zglobova i ligamenata pa neće imati problema sa povratkom stabilnosti i pokretljivosti, kao što bi imao da se radi o koljenu, zglobu ili stopalu – rekao je Džordž.

Objasnio je da se ovakvi tipovi povreda dešavaju na dva načina.

– Jedan je teška, akutna trauma, kao kod prometnih nesreća. Drugi je postupni razvoj stresa frakture, pri kojem je kost pod pritiskom nekoliko sedmica ili mjeseci te se od malih fraktura pretvara u veće i dolazi do prijeloma – izjavio je Džordž.

Izvor: avaz.ba

Related posts