Irfan Ljubijankić u Slunju dobiva spomen-obilježje

Trebale su proći 22 godine kako bi se ideja o gradnji spomen-obilježja članovima visoke državne delegacije BiH, predvođene dr. Irfanom Ljubijankićem, prvim bh. ministrom vanjskih poslova, koja je poginula 28. maja 1995. godine kod Slunja, u Hrvatskoj, približila realizaciji.

Organizacioni odbor za gradnju spomen-obilježja saopćio je da je zemljište gdje je pao helikopter s članovima delegacije BiH kupljeno, sakupljen je dio sredstava za gradnju te je urađen idejni projekt.

– U narednih mjesec dana riješit ćemo sve probleme u vezi sa zemljištem, posjetiti gradonačelnika Slunja i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Karlovac i što prije završiti sve formalno-pravne stvari kako bi realizacija projekta spomen-obilježja išla nesmetano – kazao je Jasmin Musić, predsjednik Odbora, i dodao da je Ministarstvo za pitanja boraca Unsko-sanskog kantona (USK) osiguralo 130.000 KM inicijalnih sredstava.

Osim Ministarstva, nosilac projekta je Savez logoraša USK, koji je u saradnji sa IZ u RH kupio zemljište na lokaciji Kremen kod Slunja, gdje je srušen helikopter s članovima visoke delegacije BiH. Trenutno se radi na uknjižavanju te parcele.

Kontroverze u vezi s pogibijom

Ljubijankićeva smrt do danas nije razjašnjena niti je Tužilaštvo BiH ikada okončalo istragu o pogibiji visoke delegacije BiH. Špekulacije o tome da je Ljubijankić prije pogibije počeo istraživati višemilionski kriminal u ratnoj diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, a vezano uz nezakonito izdavanje pasoša, te za kriminalne aktivnosti i višemilionske pronevjere para u Bihaćkom okrugu tokom rata, nisu prestale do danas.

avaz.ba

Related posts