INSPEKTOR SIPA-e SVJEDOČIO: U Radončićevom uredu je pronađena kopija zapisnika o saslušanju Armina Cibre

Fahrudin Radončić je ustvrdio da su tog dana kada je vršen pretres dvojica specijalaca njegovog 14-godišnjeg sina držali samog u stanu, te da mu nisu dozvolili da telefonom pozove svoju majku.

Advokati Fahrudina Radončića i Bakira Dautbašića nastavili su danas pred Sudom BiH ispitivanje svjedoka Ševke Čomora, bivšeg inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je u januaru 2016. uhapsio Radončića.

Radončićev branilac Dragan Barbarić pitao je svjedoka za objašnjenje kako je od ometanja rada pravosuđa, za koje su se prvobitno teretili Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Fahrudin Radončić, izvještaju o krivičnom djelu protiv osumnjičenih dodano udruživanje i trgovina utjecajem.

– Dopuna izvještaja je utemeljena na materijalnim dokazima prikupljenim tokom istrage – kazao je Čomor, uz napomenu da izvještaj o krivičnom djelu koji sastavljaju istražitelji SIPA-e ne obavezuje tužioca.

Barbarić je pitao svjedoka i da li je provjeravao i tražio medicinsku dokumentaciju od Fahrudina Radončića i njegovog porodičnog ljekara, a u vezi sa Radončićevim boravkom na KCUS-u prošle godine kada se žalio na probleme sa srcem.

Svjedok je odgovorio da se radilo o drugom predmetu, koji nema veze sa ovim predmetom. Na pitanje Barbarića ko je bio osumnjičeni u tom drugom predmetu, svjedok Čomor je rekao da “to nije bilo eksplicitno napisano“.

– Koliko sam ja shvatio, to je bio nepoznati izvršilac – rekao je Čomor.

Fahrudin Radončić ispitivao je Čomora o pretresima njegovog stana i službenih prostorija, kao i redakcije Dnevnog avaza. Radončić je ustvrdio da su tog dana kada je vršen pretres dvojica specijalaca njegovog 14-godišnjeg sina držali samog u stanu, te da mu nisu dozvolili da telefonom pozove svoju majku.

Na pitanje da li je on (Radončić, op.a.) imao nekih primjedbi prilikom pretresa njegovog ureda, Čomor je rekao da se protivio kada je pronađena kopija zapisnika o saslušanju Armina Cibre.

– Kod ovog dokumenta malo ste se protivili, prvo ste htjeli da nam stavite do znanja da mi taj dokument nismo našli tu – rekao je Čomor.

Međutim, Radončić je tvrdio da su se sporili oko druge stvari.

– Tu je bio i Cibrin iskaz da Almir Džuvo meni dovodi prostitutke, da sa Tomislavom Nikolićem pripremam državni udar… Vi ste odvojili taj dokument i niste ga htjeli uzeti – kazao je Radončić svjedoku, koji je odgovorio da se ne sjeća da je bilo tako.

O notarskoj izjavi Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, koja je također pronađena u njegovom uredu, Radončić je rekao da je Dautbašić u tom trenutku bio kandidat za državnog ministra, te kako je “potpuno normalno“ da je on tu izjavu dostavio njemu “na upoznavanje“.

Objasnio je i zbog čega je u svom uredu imao ugovor o radu Belme Lekić.

– Ja sam tada imao poziv da svjedočim na Kosovu i pripremao sam se, i to je u vezi s tim – rekao je Radončić.

Svjedok Ševko Čomor izjavio je da je Radončić nakon pretresa njegovih prostorija i izuzimanja određenih predmeta i dokumenata potpisao zapisnik bez primjedbi, te da primjedbe nije imao ni njegov branilac, koji je također tu bio prisutan.

Govoreći o Radončićevom hapšenju tokom kojeg je, po mišljenju lidera SBB-a, bio prisutan neopravdano veliki broj pripadnika Specijalne jedinice, Čomor je rekao da su prije hapšenja imali saznanja da su Radončićevi pratioci naoružani.

Čomor je također rekao da je tokom istrage u ovom predmetu utvrđeno postojanje osnova sumnje da je na Azru Sarić vršen pritisak da na suđenju Naseru Keljmendiju da suprotan iskaz u odnosu na njenu izjavu iz 2014. godine, koja se odnosi na ubistvo Ramiza Delalića.

Na konstataciju Radončićevog advokata Asima Crnalića da u svojoj izjavi iz 2014. Azra Sarić nizašto ne optužuje Radončića, Čomor je rekao da je pritisak na ovu svjedokinju da promijeni iskaz vršen kako bi se zaštitio Naser Keljmendi.

Suđenje Radončiću i drugima bit će nastavljeno 17. Maja, piše Faktor.

Related posts