Iduće sedmice završne riječi na suđenju Fahrudinu Radončiću i ostalima

Nakon što je Sudsko vijeće objavilo zatvaranje dokaznog postupka na suđenju Fahrudinu Radončiću i još troje optuženih, iznošenje završnih riječi Državnog tužilaštva zakazano je za narednu srijedu, 4. aprila.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović navela je da je zaprimljena izmijenjena optužnica, na šta je prigovorila Odbrana.

Radončićev branilac Dragan Barbarić je rekao da postoje elementi koji su iz činjeničnog opisa stavljeni u preambulu optužnog akta koja je sada proširena i sadrži elemente zakonskog naziva krivičnog djela.

– Ne može se u optužnici mijenjati i precizirati nešto što nije navedeno – rekao je Barbarić.

Dodao je i da je u prvobitnoj optužnici kao vrijeme izvršenja naveden period od 14. decembra 2015. do 12. januara 2016. godine, dok u izmijenjenom optužnom aktu stoji “u decembru 2015. godine”.

Tatjana Savić, koja brani Bakira Dautbašića, rekla je da umjesto dvije, sada postoje tri tačke optužnice, jer je jedna od njih sadržana u samoj preambuli optužnog akta.

– Ne radi se o minimalnim izmjenama. To su izmjene na “teže”. Iz izmjena proizilazi alternativno optuženje – istakla je braniteljica.

Tužiteljica Elvira Stanojlović je pojasnila da su u optužnici dodani mjesto i prezicirano vrijeme optuženja te da optužni akt ne sadrži niti jednu radnju koja se nije pominjala.

– U preambuli su opisane radnje kao u prethodnoj optužnici – dodala je tužiteljica.

Vijeće je na kraju navelo da će se suđenje nastaviti po izmijenjenoj optužnici, ali da će se imati u vidu svi prigovori Odbrane.

Radončić je, prema navodima Tužilaštva BiH, naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Bilsena Šahman i Dautbašić.

Na teret je Radončiću stavljeno i da je nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša utjecati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode u Tužilaštvu, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Nastavak suđenja je 4. aprila, kada je planirano da Tužilaštvo započne sa iznošenjem završnih riječi.

Related posts