I željezničari i putnici nestrpljivo čekaju talgo voz za Bihać

Iako, kako nam je potvrđeno u ”Željeznicama RS”, još nema zvaničnog zahtjeva federalnih ”Željeznica” za uvođenjem talgo voza na relaciji Banja Luka – Bihać, zaposleni u željezničkom čvorištu Bosanski Novi voljeli bi što prije da ga dočekaju.

Vratiti sjaj

Vide u tom šansu da se jednom od nekad najvećih željezničkih čvorišta, kroz koje je u vrijeme bivše Jugoslavije prolazilo i po 130 vozova dnevno, vrati barem malo starog sjaja. Danas ga na stanici u Bosanskom Novom uopće nema. Prazni kolosijeci, poneki voz s jednim vagonom, putnički ili teretni… Prođe ih, prema riječima otpravnika Željka Ivanovića, dnevno svega nekoliko. – A nekada je na ovih pet kolosijeka voz stizao na pet do sedam minuta. Znali smo reći da je kod nas kao u Japanu. Nismo imali vremena ni pošteno da ručamo. Naručimo ćevape i bacimo ih na kraju smjene, jer vremena za ručak nije bilo. Ni u WC se nije stizalo, a sad vozova ima toliko da bismo ih sve mogli nacrtati – kaže Ivanović. Vremena u kojem su „svi vozovi“ saobraćali preko stanice u Bosanskom Novom prisjeća se i Milorad Stjepanović. Vidio je i talgo voz, za koji ima samo riječi hvale. Ima klimu, bife vagon, internet… – To je želja i nas, željezničara, a posebno putnika da taj voz krene. Od Bosanskog Novog do Bihaća i nazad, Bihać – Bosanski Novi – Sarajevo – kaže Stjepanović.

Rijetki putnici

Uvođenje talgo voza prema Bihaću, barem prema ranijim najavama i planovima, bit će moguće tek nakon završetka elektrifikacije ovog dijela krajiške pruge kojim bi se Bihać povezao sa Sarajevom i regionalnim centrima. Dok se nadležni za tu priču ne dogovore, kroz željezničku stanicu u Bosanskom Novom lagano će prolaziti onih šest putničkih vozova. Bit će vremena i za ručak, a i za to da ih zaposleni nacrtaju. Zajedno s rijetkim putnicima.

Tužna sjećanja

Zvonimir Molek u ”Željeznicama” je zaradio penziju, kao njegovi djedovi. Kaže da ga žalosti to što na stanici u Bosanskom Novom nema vozova. – A nekad su svi teretni vozovi morali stajati da bi propustili brze vozove koji su išli iz Skoplja, Beograda, Novog Sada, Subotice, Zagreba, Osijeka, Beča… To je sve išlo preko ove pruge – prisjeća se Molek.

/avaz.ba

Related posts