I dalje bez napretka u pregovorima o Brexitu

U pregovorima između EU-a i Velike Britanije o njihovim budućim međusobnim odnosima i dalje nema napretka u tri najteža područja te će se pregovori nastaviti, kaže se u zajedničkom priopćenju predsjednice Europske komisije i britanskog premijera.

Složili smo se da se nisu stekli uvjeti za zaključivanje sporazuma zbog razlika u tri preostala kritična pitanja”, kaže se u zajedničkom priopćenju Ursule von der Leyen i Borisa Johnsona objavljenom nakon njihova telefonskog razgovora.

Tri kritična područja oko kojih već mjesecima nema napretka jesu ribarstvo, odnosno pristup europskih ribara britanskim vodama, pravedni tržišni uvjeti i način rješavanja budućih sporova.

“Zatražili smo od naših glavnih pregovarača i njihovih ekipa da pripreme pregled preostalih razlika na kojima će se raspravljati na fizičkom sastanku sljedećih dana u Bruxellesu”, kaže se u vrlo kratkom priopćenju.

Prije telefonskog razgovora između von der Leyen i Johnsona, predsjednica Komisija imala je virtualni sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Na tom sastanku razgovaralo se o brexitu te o temama koje su na dnevnom redu sastanka na vrhu čelnika država članica koji se u četvrtak i petak sastaju u Bruxellesu.

Izvor: Vijesti.ba / Hina

Related posts