Hram Vat Rong Kun, budističko svetilište inspirirano pop kulturom

Dizajnirao ga je 1997. godine Čalermčai Kositpipat, tajlandski slikar, koji je odlučio promijeniti profesiju i postati arhitekta.

Vat Rong Kun, poznatiji kao Bijeli hram, nekonvencionalni je budistički hram u Čiang Raiu, Tajland. Dizajnirao ga je 1997. godine Čalermčai Kositpipat (Chalermchai Kositpipat), tajlandski slikar, koji je odlučio promijeniti profesiju i postati arhitekta.

Ovaj veličanstveni hram je bizaran spoj tradicionalne tajlandske arhitekture i nadrealizma. Glavna zgrada je bijele boje, što simbolizira Budinu čistoću, a prekriven je mozaicima ogledala koja stvaraju blještavi izgled na suncu. Cijeli kompleks je okružen skulpturama demona, lubanja, odsječenih glava i drugih bizarnih predmeta.

Da bi došli do hrama, morate prijeći preko mosta ispod kojeg se nalaze skulpture “bezbroj” ispruženih ruku koje simboliziraju želju. Umjesto slika heroja koji se bore protiv demona, umjetnik se odlučio za savremenu manifestaciju dobra i zla.

Unutar hrama na zidovima možete vidjeti oslikanog Betmena, Supermena, Predatora, pa čak i Kijanua Rivsa (Keanu Reeves). Svemirski brodovi, rat svjetova i napad na našu planetu – samo su neke od scena koje krase unutrašnjost ovog krajnje neobičnog budističkog hrama.

Vat Rong Kun još nije u potpunosti završen, a sasvim je sigurno da će se graditi još dugi niz godina.

Izvor: avaz.ba

 

Related posts