Hiljade entitetskih zastava i defile policajaca na ulicama Banje Luke uoči Dana RS-a

Reporter Klix.ba na ulicama Banje Luke zabilježio je momente generalne probe defilea pripadnika MUP-a RS na ulici s dugim cijevima, kao i kolone policijskih službenih automobila i motocikala pod rotacijama, koji će sutra prisustvom na ulicama doprinijeti ceremoniji obilježavanja Dana RS-a.

Na jednom od vozila koje kruži gradom piše: “Radujmo se – Rusija je uz Srpsku! Srećan deveti januaru, dan Republike Srpske”

Kao i danas, sutra će nekoliko ulica u centru grada biti zatvorene zbog svečanog defilea čiji će učesnici biti postrojeni kao i prethodni put. Gradske vlasti su naložile zabranu rada ugostiteljskih i drugih objekata kao i saobraćaja u širem centru Banje Luke od 7 do 17 sati.
Zvaničnici su pozvali sve građane da izađu na ulice te mirno i dostojanstveno proslave ovaj dan, a 9. januar je ranije u RS-u proglašen kao neradni.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je danas kazao da se neke realnosti moraju prihvatiti, kao što je i Dan RS-a.

“Kao što mi ovdje trpimo postojanje u BiH, tako će i oni morati da se naviknu na nas. BiH nije najsretnije mjesto za nas, ali smo svjesni međunarodnog sporazuma, obaveza po Dejtonskom sporazumu i Ustavu i mi želimo samo ustavnu poziciju i ako se ona vrati, BiH nije sporna. Svaka druga BiH je sporna”, poručio je dodavši da nije pozvao pripadnike Oružanih snaga BiH da učestvuju na sutrašnjoj ceremoniji jer nikoga, kako kaže, “ne želi moljakati”.

U centru Banje Luke planiran je svečani defile, te akademija i prijemi.

U cilju sigurnosti učesnika povodom proslave Dana RS-a, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izdao je naredbu o zabrani saobraćaja za teretna vozila preko 3,5 tone ukupne mase, osim teretnih vozila hitnih i komunalnih službi i vozila akreditovana za organizaciju proslave u vremenu od 07:00 časova do 19:00 sati.

Zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na području RS-a od ponoći do 10.01.2019. godine do 06:00 sati. U cilju sigurnosti učesnika, 9. januara na području grada Banje Luke zabranjena je upotreba dronova, bez posebnog odobrenja MUP-a RS.

Iako je Ustavni sud BiH 9. januar, kao “Dan RS-a” ocijenio neustavnim, u tom bh. entitetu se pripremaju različite aktivnosti za njegovu proslavu.

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije “Domovina” (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o “Danu RS”, jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao dan RS.
Vlada RS-a je tada predložila Zakon o “Danu RS”, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9. januar kao praznik i “Dan RS”.
Izvor: klix.ba

Related posts