HDZ blokira EU put: Upitna inicijativa u okviru Berlinskog procesa

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković upozorila je na svom Twitter profilu da Bosni i Hercegovini prijeti nova izolacija.

Njena reakcija uslijedila je nakon što je Vijeće ministara BiH poništilo telefonsku sjednicu održanu u petak jer joj nije prisustvovao nijedan ministar iz reda hrvatskog naroda, odnosno HDZ-a.

Iz Vijeća ministara BiH je pojašnjeno da je na toj sjednici glasalo sedam članova, dok ministar finansija i trezora i dopredsjedavajući Vjekoslav Bevanda, ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević i ministar pravde Josip Grubeša nisu iskoristili svoje pravo glasanja, te se samim tim smatra da nisu ni bili prisutni.

Zbog ovakvog slijeda događaja, ministrica Turković upozorila je da BiH prijeti nova izolacija jer su, kako je navela, ministri iz HDZ-a u Vijeću ministara svojim bojkotom onemogućili pridruživanje novoj inicijativi u okviru Berlinskog procesa.

“Potencijalne negativne posljedice bi mogle usporiti put BiH ka EU. Neko mora snositi odgovornost za neodgovorno ponašanje”, napisala je Turković na svom Twitter profilu.

Odgovorio je HDZ-ov zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić i odbacio navode ministrice Turković.

– Ministrica Turković zlonamjerno i tendenciozno, ali očito vrlo promišljeno želi prebaciti političku odgovornost s pomanjkanja političke volje dužnosnika SDA za traganjem konsenzusa na Vijeću ministara oko stava BiH vezano za pristupanje inicijativi “mini Schengen” – istaknuo je Brkić.

On je kazao kako potpora dužnosnika HDZ-a BiH europskim putu Bosne i Hercegovine nikada nije bila upitna te je dodao kako su upravo pojedini dužnosnici SDA javno propitivali potrebu ulaska BIH u “mini Schengen”.

No Brkić je propustio objasniti zašto ministri iz HDZ-a nisu prisustvovali sjednici.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts